Førtidspensionist om lavere boligydelse: Smadrer mit sociale liv

Tusindvis af førtidspensionister kan blive skåret i deres boligydelse. En af dem, der risikerer at blive ramt, er Ann Bojsen Nielsen fra Hjallerup. Og det vil få store konsekvenser for hendes hverdag, mener hun.
For førtidspensionisten Ann Bojsen Nielsen vil det værste ved at blive skåret i boligydelse være, at hun ikke længere kan spare sammen til børnebørnenes gaver.
For førtidspensionisten Ann Bojsen Nielsen vil det værste ved at blive skåret i boligydelse være, at hun ikke længere kan spare sammen til børnebørnenes gaver. Privatfoto.

I begyndelsen af hver måned lægger 59-årige Ann Bojsen Nielsen 714 kroner i fire hvide kuverter. Hver uge må hun så bruge indholdet i én kuvert til mad og dagligdagsvarer som køkkenrulle og rengøringsmidler.

Med pengene fordelt i kuverter har hun bedre overblik over, hvad hun har at gøre godt med.

- Jeg er nødt til at have fuldstændig kontrol med, hvordan jeg bruger pengene, siger Ann Bojsen Nielsen til Avisen.dk.

Månedligt får hun udbetalt 11.549 kroner efter skat gennem sin førtidspension. Før hun fik tilkendt den, var hun støttepædagog. Men hun knækkede, fordi hun på jobbet blev overfaldet af en udadreagerende dreng.

Overfaldet gav Ann Bojsen Nielsen både synlige og usynlige ar. På sin ene arm har hun fire permanente bidemærker. Derudover har hun fået svært ved at have tillid til andre mennesker.

Da hun både kæmper med en kronisk tarmsygdom, diskusprolapser i ryggen og depression, er hun kroniker-bevilliget. Derfor får hun 85 procent af sine medicinudgifter dækket, men hun bruger årligt over 3.000 kroner af sine egne penge på medicin.

Kan miste boligydelse

I 2006 blev hun skilt, og i dag bor hun alene i en 55 kvadratmeter lejelejlighed i Hjallerup, der ligger 23 kilometer nord for Aalborg.

Omkring 4.500 kroner må Ann Bojsen Nielsen slippe i husleje med lys og varme. På et stramt budget er det derfor en hjælp for hende, at hun får 2.134 kroner i boligydelse hver måned.

Hun får den samme slags boligydelse, som folkepensionister kan få, fordi hun blev tildelt sin førtidspension før 2003.

Men ligesom tusindsvis af danskere er det ikke sikkert, at hun fremover vil få offentlig hjælp til at betale huslejen.

Det blev slået fast tirsdag, da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlagde regeringens plan for deres bud på en finanslov for 2016. Den indeholder blandt andet et forslag om at skære i boligydelsen.

I dag har Ann Bojsen Nielsen 9.183 kroner om måneden, når huslejen er betalt. Hvis hele boligydelsen skæres væk, ender det med, at hun har 7.049 kroner til mad, medicin, ferier og alle andre udgifter.

Nervøs for fremtiden

Efter finanslovsforslaget kom frem, har Ann Bojsen Nielsen spekuleret en del.

- Selvom jeg ikke ligger søvnløs over det, så bekymrer jeg mig om det. Jeg kan godt mærke, at hjertet banker en ekstra gang, når jeg tænker på det, siger hun.

Ved siden af bekymringerne om udsigten til en lavere boligydelse gruer hun for, om regeringen også vil skære i hendes førtidspension. Og hun undrer sig over, hvorfor regeringen tager fra en gruppe, der allerede er hårdt spændt for.

- Det er ikke en rimelig prioritering, regeringen laver, for der er rigtig mange ting, som både folkepensionister og førtidspensionister i forvejen ikke har råd til, siger hun.

Hvis finanslovsforslaget bliver gennemført, skal der spares 110 millioner kroner på boligydelsen næste år stigende til 590 millioner kroner i 2020.

Farvel til alt det sjove

Ann Bojsen Nielsen ser ikke sig selv som fattig, fordi hun på grund af boligydelsen i dag har mulighed for at spare en smule op.

De ekstra penge bruger hun blandt andet på at pleje sin sociale omgangskreds.

- Omkring hver anden måned spiser jeg brunch med nogle veninder, og en gang om måneden er vi nogle piger, der spiser aftensmad sammen, siger hun.

Det er netop de sociale arrangementer med veninderne, som Ann Bojsen Nielsen forventer, hun må sige farvel til, hvis hun mister den ekstra indtægt, hun får fra boligydelsen.

At det i høj grad er de ting, der forsøder tilværelsen, der ryger, hvis førtidspensionister får færre penge mellem hænderne, bekræfter seniorforsker ved SFI Steen Bengtsson.

Han har i næsten 30 år arbejdet med forholdene for førtidspensionister.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det for mange førtidspensionister vil gå ud over alle de ting, som de køber for at forbedre deres livskvalitet, siger han.

I dag er i alt 92.206 førtidspensionister på den 'gamle ordning' - altså fra før førtidspensionen blev ændret i 2003.  Hvert år bliver der dog omkring 10.000 færre førtidspensionister på den gamle ordning, fordi de overgår til den almindelige folkepension, oplyser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Ingen gaver til pigerne

Det, der nager Ann Bojsen Nielsen mest, er frygten for ikke længere at have muligheden for købe gaver til hendes to børnebørn på tre og syv år:

- De bor på Amager, og i weekenden skal jeg besøge dem. Jeg har strikket to islandske sweatre til pigerne, fordi de altid er helt oppe at ringe, når de får gaver fra deres mormor.

Men Ann Bojsen Nielsen vil være nødt til at skære børnebørnenes gaver fra, hvis hun mister boligydelsen, vurderer hun.

Regeringens forslaget om at skære i boligydelsen møder massiv kritik fra flere andre partier blandt andet fra Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Enhedslisten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.