Førtidspensionist: Kan lige så godt flytte på gaden

Susanne Jensen kan ikke se, hvordan hun skulle kunne leve, hvis førtidspensionen bliver sat ned med 4000 kroner om måneden, som Dansk Arbejdsgiverforening foreslår. Hun kalder forslaget for skamfuldt.
Man kan ikke leve og bo for 13.500 før skat, mener førtidspensionist Susanne Jensen.
Man kan ikke leve og bo for 13.500 før skat, mener førtidspensionist Susanne Jensen. privat

- Det er uværdigt og respektløst at behandle folk på den måde.

Sådan siger Susanne Jensen, der er tidligere SOSU-assistent, som reaktion på Dansk Arbejdsgiverforenings forslag om at skære i en lang række sociale ydelser. Eksempelvis ønsker DA at sænke kontanthjælpen for forsørgere over 30 år med lidt over 1.000 kroner om måneden, mens de vil sætte både sygedagpengene og førtidspensionen ned med mere end 4.000 kroner om måneden.

Men det vil sende folk på gaden, mener Susanne Jensen. For så vil der ikke være penge nok til at bo og leve for.

LÆS OGSÅ: Overblik: Her vil DA skære i sociale ydelser

Som førtidspensionist får hun i dag selv 17.925 kroner før skat og kan ikke se, hvordan hun skulle kunne leve for de 13.500 kroner før skat, som DA foreslår:

- Det ville være en katastrofe. Jeg ville ikke have råd til at bo nogen steder, siger hun.

Hvis DA's forslag skulle gå hen og blive en realitet, er Susanne Jensens løsning klar:

- Jeg ville tage min rollator og kørestol og flytte på gaden. Det ville jeg blive nødt til.

Ikke noget at leve for

51-årige Susanne Jensen fra Esbjerg har været på arbejdsmarkedet i godt 30 år, men eftervirkningerne fra en kræftsygdom har gjort, at hun de sidste fire år har døjet med sygdommen fibromyalgi, der er en kronisk smertetilstand i kroppen. Hun er blandt andet nødt til at bruge kørestol, når hun skal på længere ture.

Sygdommen gør hende ude af stand til at arbejde, så hun er blevet tilkendt førtidspension af Esbjerg Kommune.

-Jeg har nu omkring 12.000 kroner udbetalt om måneden, og jeg skal ikke længere ned. Så kan jeg ligeså godt lade være med at leve, siger Susanne Jensen og fortsætter:

-Jeg ville ikke have penge til at foretage mig noget som helst andet end at sidde i et hjørne og trille tommelfingre.

I dag har hun faste udgifter på 6.000 kroner. Hun mener selv, hun sidder billigt, da hun bor i eget hus og er sparsommelig. Men hun vil gerne bo i noget mindre, da sygdommen gør, at hun ikke længere har kræfter til at passe hus og have. Men hun forudser, at udgifterne vil stige, når hun flytter fra huset.

- Jeg vil gerne have et handicapvenligt rækkehus, men her er priserne på 5-8.000 kroner om måneden. Dertil kommer forbrug og andre faste udgifter, og så er der til sidst ingen penge tilbage.

Stemplet som doven

Susanne Jensen fortæller, at det har givet hende ro at få tilkendt en førtidspension, men at hun savner at arbejde.

- Det er forfærdeligt at være ude af stand til at arbejde. Det er jo det, jeg allerhelst vil, men jeg kan ikke. Og så bliver man stemplet som doven, siger Susanne Jensen.

Hun mener, at førtidspensionister og ledige gang på gang bliver set ned på af offentligheden. Og DA's forslag om at skære i de sociale ydelser har hun ikke meget tilovers for:

- Det er skamfuldt. De træder på folk, der ligger ned i forvejen. Det er jo ikke for sjov, at man er på førtidspension.

Derudover forestiller Susanne Jensen sig, at hvis der bliver skåret i ydelsen, vil førtidspensionisterne begynde at arbejde sort for at få flere penge at leve for. Også selvom de ikke har helbredet til det.

- Man skal jo overleve. Folk er tvunget til at hente de penge, de mangler, siger Susanne Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.