Førstefødt? Så rammes du oftere af dette

Er du den førstefødte i familien, kan du desværre godt forbedre dig på, at du har høj risiko for at blive nærsynet, viser studier.
Er du førstefødt? Så er du måske også dette...
Er du førstefødt? Så er du måske også dette... FOTO: Scanpix

Det første barn i familien får tonsvis af kys og kram.

Det får også en helt del mere opmærksomhed, når det kommer til udannelse, læsetræning og andet som kræver, at synet bliver brugt, skriver kk.no.

Alt læsningen betyder, at barnet i højere grad har risiko for at blive nærsynet. Det viser et studie fra Universitet i Cardiff. 

Studiet påviser, at den førstefødte har ti procent højere risiko for at blive nærsynet, end sine søskende.

Mere opmærksomhed til barnet

En af forskerne bag studiet, Jerry Guggenheim, har sammen med sine kollegaer kigget nærmere på nærsynede folk i England - Her undersøgte de på kryds og tværs om højde, alder, social status og meget andet spillede ind på synet.

Undervejs i deres søgen fandt de ud af, at det spiller en rolle, om du er født først i en søskendeflok.

Men hvorfor spiller det en rolle?

Jo, forskerne mener, det har noget at gøre med den ekstra opmærksomhed, førstegangsforældre giver deres baby. De sørger i højere grad for at stimulere barnet med aktiviteter, der kræver barnets koncentration og syn.

Skærmen ødelægger øjne

Generelt er det et problem i vores samfund, at vi bruger vores øjne så koncentreret, som vi gør i dag, forklarer fysiolog og forsker Hanne-Mari Schiøtz Thorud:

- Mange oplever en træthedsfølelse i og omkring øjnene, problemer med at fokusere og en følelse af tørre øjne og dobbeltsyn.

Det sker især, hvis du bruger hele dagen foran din computerskærm, og gør du det, skal du være opmærksom på, om du har brug for skærmbriller, råder forskeren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.