Før samrådet: Dorte i kørestol døde i ressourceforløb

Beskæftigelsesministeren er i dag kaldt i samråd om de udskældte ressourceforløb. De ramte blandt andre Dorte Pedersen, som døde, mens hun var i ressourceforløb.
Dorte Pedersen fra Svendborg blev kun 59 år. Hun døde, mens hun var i ressourceforløb
Dorte Pedersen fra Svendborg blev kun 59 år. Hun døde, mens hun var i ressourceforløb Foto: Mathias Svane Kraft

I dag, tirsdag, er beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) kaldt i samråd om de udskældte ressourceforløb. Forløbene bliver blandt andet kritiseret for at sende syge og svage borgere i meningsløse arbejdsprøvninger. Mindst 35 borgere er døde, mens de var i ressourceforløb, har Nordjyske.dk afsløret.

En af de borgere, som gik bort under et ressourceforløb, var 59-årige Dorte Pedersen fra Svendborg. Dorte Pedersen var dement, led af kronisk nervebetændelse, fik hjemmehjælp fire gange dagligt og boede i beskyttet bolig med sin alzheimer-ramte mand.

Hun døde tidligt om morgenen 21. maj i år efter en lang kamp mod kommunen, som i ni måneder nægtede at give hende førtidspension. Først en uge før Dorte afgik ved døden - og efter en intens mediestorm og hård kamp fra hendes fagforening 3F - besluttede kommunen at tilkende førtidspension.

Efter 3 minutter: Du skal i arbejdsprøvning!

Dorte Pedersens svoger Aksel Søgaard fungerede som bisidder og talsperson for familien i den lange, barske kamp mod Svendborg Kommune. Han håber, at dagens samråd kan sætte fokus på, hvordan kommunerne behandler alvorligt syge borgere.

- Sagsbehandlerne skal være meget bedre til at spotte dem, der er alvorligt syge. Til det første møde med sagsbehandleren sagde hun efter kun tre minutter, at Dorte skulle i arbejdsprøvning. Det gjorde hun, inden hun havde fået indhentet en lægeerklæring på Dorte. Det stødte mig meget, siger Aksel Søgaard til Avisen.dk.

Aksel Søgaard og Dorte Pedersen var i foråret til høring om ressourceforløb i Folketinget. Foto: Mathias Svane Kraft

Svoger: "Hun havde det elendigt"

Aksel Søgaard er især harm over sagsbehandlingen, fordi hans svigerinde helt åbenlyst havde det meget skidt.

- Dorthe gik med rollator og kunne intet holde i hænderne. Hun kunne dårligt kapere at svare på, hvad hun fejlede. Hende og hendes mand fik hjemmehjælp og var fire gange om ugen på et aflastningscenter. Hun havde det elendigt, og hun frygtede hele tiden at skulle i arbejdsprøvning, husker Aksel Søgaard.

Svogeren mener, at det var ret meningsløst, at Dorte Pedersen skulle i arbejdsprøvning.

- Jeg tror ikke, hun havde levet længere, hvis hun fik førtidspension tidligere. Men hun havde haft mere livskvalitet i den sidste tid, hvis hun havde fået fred og ikke skulle kæmpe mod kommunen, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.