Føler du dig manipuleret med? Derfor sker det for dig

Kommer du til at sige ja, selvom du mener nej? Ofte opdager vi slet ikke, at andre trækker os rundt ved næsen, før det er for sent.
"Argh, det gik jeg bare ikke med til ..." Jo, det gjorde du, og det er der særlige årsager til.
"Argh, det gik jeg bare ikke med til ..." Jo, det gjorde du, og det er der særlige årsager til. Foto: SCANPIX arkiv

Af Annette Aggerbeck, Q, Aller Media

Har du sagt ja til at deltage i et arrangement med en masse, du ikke kender, eller fik du sagt ja tak til at dele en stor kage med din kæreste, selvom du havde besluttet dig for at skære ned på den slags?

Højst sandsynligt er du slet ikke bevidst om, hvordan du er blevet overtalt, det skete bare, og nu har du sagt ja til noget, du egentlig ikke bryder dig om og ikke føler, du kan komme ud af igen.

Måske var det eneste du fornemmede undervejs et kropsligt ubehag, som du skyndte dig at ignorere, eller måske knapt nok registrerede, fordi du er så vant til at lukke ned for dine egne behov af frygt for at skabe konflikt eller for at miste kærlighed.

Du skal stoppe med at oversamarbejde

For at forstå din egen reaktion og for at komme ud af det uhensigtsmæssige mønster, du har skabt for dig selv, hvor du er alt for let at overtale, så skal du anerkende, hvad det er for en mekanisme, der får dig til at tage jahatten på, selvom du ikke har lyst.

Det siger din placering i søskendeflokken om dig

- Det er vigtigt at forstå, at du siger ja for at få kærlighed, men det ikke nødvendigt. Det er nok bare at være dig. Anerkend, at det er supersvært at komme ud af, fordi det er så indgroet, at du skal sige ja til at gøre ting for at føle, at du er god nok, som du er. For at andre skal kunne lide dig, gør du altså automatisk, hvad de siger. Så det kræver, at du er opmærksom på dig selv, og at du øver dig i at sige din mening og sætte grænser. Du skal ud og få nye erfaringer, så du kan opdage, at verden består – også efter du er holdt op med at oversamarbejde og sige ja, siger psykoterapeut Meriam Al-Erhayem.

Det hele bunder i forholdet til familien

Det er ikke kun er den, der nemt lader sig overtale, der har et manglende kendskab til sig selv. Det gælder også den, der prøver at sætte sin vilje igennem.

- Den, der sætter alt ind på at få sin vilje, er ofte dårlig til at leve sig ind i den anden, fordi han eller hun som barn har lært, at følelser, sårbarhed og længsler ikke var i orden, så man har lært sig den strategi at spille på den andens ømme punkter for at få sin vilje, fordi det er sådan, man selv er blevet mødt. Derfor tror man, at det er den måde, man får kærlighed på, siger hun og fortsætter:

- Man kan sige, at både den, der overtaler, og den, der lader sig overtale, kommer fra familier, hvor de ikke har fået en sund tilknytning til deres forældre og dermed ikke et sundt forhold til kærlighed. Det giver sig bare udslag i noget forskelligt. Og man kan sagtens være både oversamarbejdsvillig – altså for flink til at sige ja – og samtidig selv manipulere andre, siger Meriam Al-Erhayem .

Derfor gør Facebook dig til et bedre menneske

Du lærte, at du ikke måtte vise følelser

Hvis du er typen, som har svært ved at sige fra, kan det skyldes din opvækst. Så hvis du vil have en forklaring på, hvorfor du siger ja for ikke at skuffe andre, kan du kigge på dine forældre.

- Nogle børn har lært at ignorere egne følelser og behov for at få kærlighed. Man lærte, at man ikke var elskelig, når man viste følelser eller fortalte om sine behov, eksempelvis fordi éns forældre enten blev vrede eller ikke tog én alvorligt. Derfor lærte man tidligt at samarbejde med sine forældre over evne. Som voksne er vi ofte ikke bevidste om, at vi fortsat gør det, fordi vi har gjort det så længe. Så vi lader os for nemt overtale både i forhold til familie, venner og arbejde for at få kærlighed og høre til, siger psykoterapeuten.

Meriam Al-Erhayem understreger, at når man nemt lader sig overtale, handler det ikke om, at man er svag, men om, at man har haft den opvækst, man har, og at man har brug for at lære sig selv bedre at kende og lære at holde mere af sig selv.

Få større selvkærlighed: Sådan lærer du at tænke mere positivt om dig selv

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.