Født og vokset op i Danmark: To skolebørn udvises til Irak

Ibrahim på ni år og Özlem på syv går på Blovstrød Skole i Nordsjælland, men skal nu udvises til Irak. De har aldrig været i landet og taler ikke irakisk.
Se flere videoer på Localeyes.dk
Henter afspiller ...
localeyes.dk

De er født og opvokset i Danmark. De taler flydende dansk og går i en dansk skole.

Alligevel skal Ibrahim på ni år og Özlem på syv sammen med deres forældre udvises til Irak. Børnene har aldrig været i landet og taler ikke sproget. De kender kun Danmark. De har gået i børnehave og går nu i folkeskole. Det gør ingen forskel.

Har for lidt tilknytning til Danmark

- Det er blevet vurderet at børnene ikke har en sådan tilknytning til Danmark, at hensynet til barnets tarv taler for at give familien opholdstilladelse, lyder det i Udlændingestyrelsens afslag.

Dagbladet Information har omtalt sagen og afslaget fra Udlændingestyrelsen, der mener, at børnene på trods af deres opvækst i Danmark 'fortsat har en stor del af deres formative år foran sig'. Styrelsen vurderer derfor, at børnene 'kan fortsætte deres opvækst og skolegang i Irak.

Ibrahim og Özlem går på Blovstrød Skole i Nordsjælland. Udlændingestyrelsens afslag har fået en større gruppe af forældre fra skolen til at bakke op omkring familien.

Børnene forstår det slet ikke

Forældregruppen har startet en underskriftsindsamling til fordel for familien og oprettet en støttegruppe på Facebook, hvor der blandt andet står følgende:

- Det er da fuldstændigt meningsløst!! Vores lille lokalsamfund er på den anden ende over det her. Vores børn, Ibrahims og Özlems klassekammerater er ulykkelige og forstår ikke hvad det er der sker. Det er jo deres gode kammerater der skal sendes til et land med flyangreb!! De kan se hvordan den stakkels familie lider.

Ramt af flyangreb

Dagbladet Information kan fortælle, at familien for længe siden fik afslag på asyl – selv om FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, dengang henstillede til, at alle fra den voldsramte Kirkuk-provins, som familien flygtede fra, havde krav på at få ophold i lande som Danmark.

Det har ikke været muligt for familien at få humanitær opholdstilladelse, og derfor har de længe skullet udvises. Men fordi faren og moren ikke vil samarbejde med de danske myndigheder om udsendelsen, har det ikke kunnet lade sig gøre at udvise dem til det nordlige Irak.

Området omkring byen Kirkuk, som faren og moren i sin tid flygtede fra, er siden efteråret er blevet inddraget i krigen mod IS. Ifølge Information.dk’s opdaterede oversigt er der således fra koalitionens side gennemført 127 flyangreb mod IS-mål i nærheden af Kirkuk.

Familien skulle have været udvist 21. februar, men det er ikke sket - angiveligt fordi deres advokat har anket sagen.

Se flere videoer på Localeyes.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.