De fleste småbørnsforældre kender det. Barnet i klapvognen er sulten, og for at dæmpe den værste knurren fra marven, får ungen stukket en riskiks i hånden - og munden.
Men nu vil Fødevarestyrelsen have os til at undgå at give børn riskiks og risdrik. Samtidig skal man undgå at give børnene risgrød hver dag.
Det er en risikovurdering af indholdet af uorganisk arsen i ris, der får Fødevarestyrelsen til at fremlægge nye anbefalinger om risprodukter til børn.
- ​Ris kan fortsat indgå i en sund kost, men forældre til små børn bør variere grøden, så børnene ikke får for eksempel risgrød hver dag. Risdrik og riskiks bør alle børn derimod undgå, lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen.
Ris indeholder fra naturens side uorganisk arsen. Og det vurderes at være kræftfremkaldende, hvis man spiser for meget med ris i. Spiser man gennem mange år dagligt mad med uorganisk arsen, har man en forøget risiko for kræft.
- I forhold til små børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relative store indtag i forhold til kropsvægten, påpeger styrelsen.
Og riskiks ikke er et produkt, vi har svært ved at undvære i vores kost, da det ikke er en basisfødevare og ikke er et sundt og nærende mellemmåltid. Og derfor kan vi lige så godt give ungerne frugt i stedet for en riskiks, lyder det i anbefalingen.
Fødevarestyrelsen har allerede iværksat nye analyser af uorganisk arsen i risprodukter, der ikke er omfattet af de tidligere undersøgelser.
Den nye undersøgelse omfatter blandt andet risbaserede morgenmadsprodukter, risnudler og andre risbaserede produkter samt flere analyser for ris og riskiks. Analyserne ventes færdige i juli.
/ritzau/