FOA: Nedskæringer i psykiatrien har ført til mere vold mod ansatte

Sygeplejerskerne er ikke alene om problemer med vold på arbejdspladsen. Mere end hver fjerde af FOA's medlemmer i psykiatrien har inden for det sidste år været udsat for vold.
Det er ikke kun sygeplejersker, der udsættes for vold i arbejdstiden. 27 procent af FOA's medlemmer, der arbejder i psykiatrien er inden for det sidste år blevet udsat for vold.
Det er ikke kun sygeplejersker, der udsættes for vold i arbejdstiden. 27 procent af FOA's medlemmer, der arbejder i psykiatrien er inden for det sidste år blevet udsat for vold. Foto: Scanpix/Iris.

Tidligere på dagen kunne avisen.dk fortælle, hvordan 36 procent af offentligt ansatte sygeplejersker har været udsat for vold eller truende adfærd inden for det sidste år.

Og sygeplejerskerne er ikke alene. Det fortæller arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal.

- Der er et stigende problem med vold på arbejdspladsen for de af vores medlemmer, der arbejder i psykiatrien, siger Charlotte Bredal.

Hun henviser til en undersøgelse, som FOA fremlagde sidste måned. Den viser, at to ud af tre af deres medlemmer i psykiatrien inden for det sidste år har været udsat for trusler. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Kun 28 procent har hverken oplevet trusler eller vold i deres arbejde.

Fra verbale trusler til kvælertag

Charlotte Bredal kan fortælle, at vold og trusler er hverdag for flere af deres medlemmer.

- I den milde ende snakker vi jo om daglige hændelser med at blive sparket og spyttet på. I den hårde ende er det at få kastet sakse og knive efter sig, knytnæveslag i ansigtet og kvælningsforsøg, siger Charlotte Bredal.

I FOA's undersøgelse har flere af medlemmerne givet eksempler på deres oplevelser. En 46-årig kvinde ansat i socialpsykiatrien beskriver det således:

"Cirka to til tre gange om ugen får jeg at vide, at jeg skal passe på, når jeg skal hjem, da jeg kan møde nogen, der vil slå mig ihjel."

Skyldes nedlagte sengepladser

Ifølge Charlotte Bredal skyldes de mange voldstilfælde flere ting. Én af dem er, at der de sidste ti år er blevet skåret ned på antallet af sengepladser i psykiatrien.

- Folk skal hurtigere igennem systemet. Så de bliver kastet frem og tilbage. Og hvis patienterne oveni bliver udsat for lang ventetid i forbindelse med indlæggelse, kan de blive voldelige, siger Charlotte Bredal.

Hun vurderer, at hvis man havde mere tid og flere hænder, ville mange af voldsepisoderne kunne undgås.

Udover mere pres på de ansatte, kan hun også se en udvikling i typen af patienter.

- En anden årsag er, at flere patienter udover deres psykiske lidelser også har et stofmisbrug. De kan være meget svære at håndtere, siger Charlotte Bredal.

Regeringens spareplan er et skridt tilbage

Noget af det, der ifølge Charlotte Bredal kunne hjælpe, ville være mere uddannelse.

- Når man arbejder med asbest, så skal man have en uddannelse i, hvordan man håndterer det. På samme måde så vi gerne, at det skulle være lovpligtigt, at man bliver uddannet til at være i brancher med stor voldsrisiko, siger Charlotte Bredal.

De tiltag, som den tidligere SR-regering fik aftalt sammen med SF og Enhedslisten, var derfor gode nyheder. De var ikke nok til at løse problemet, men kunne ifølge arbejdsmiljøkonsulenten hjælpe.

Derfor er hun også ked af, hvis det lykkes regeringen at spare dem væk.

- Det er helt klart et tilbageskridt, hvis regeringen får fjernet dem, siger Charlotte Bredal.

Hun mener, at det kan give store problemer fremover, hvis ikke politikerne tager sig sammen og laver en sammenhængende løsning af problemet.

- Det er jo et miljø, som ikke er sikkert. Så det kan helt klart blive et problem at rekruttere nye unge ansatte. Og dem, der er der nu, risikerer at brænde ud, siger Charlotte Bredal.

FOA's undersøgelse
  • 66 procent af FOA's medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år.
  • 27 procent har været udsat for vold.
  • Kun otte procent har ikke kendskab til kollegaer, der har været udsat for enten vold eller trusler.
  • 60 procent af de adspurgte føler, at der er sket en stigning i antallet af episoder.

Undersøgelsen er gennemført fra den 30. april til den 8. maj 2015. 1025 har deltaget, hvilket svarer til en svarprocent på 33 procent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.