FOA: Flere ældre må have ble på

Tidspresset på landets plejehjem og plejecentre gør, at flere ældre i dag må bruge ble i stedet for at komme på toilettet, melder FOA.
Plejehjemspersonalet bruger mere tid på at dokumentere deres arbejde, og det går ud over omsorgen for de ældre.
Plejehjemspersonalet bruger mere tid på at dokumentere deres arbejde, og det går ud over omsorgen for de ældre. Foto: SCANPIX arkiv

Tre ud af ti FOA-medlemmer, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har i løbet af de seneste to år fået mindre tid til at hjælpe beboerne på toilettet. Det skriver Fagbladet FOA.

Tidspresset på landets plejehjem og plejecentre gør, at flere ældre i dag må bruge ble i stedet for at komme på toilettet. Det er uværdigt og har store konsekvenser - både for borgerne og for samfundet, mener FOA.

"Det er stærkt problematisk, at vores ældre medborgere må lide under, at der ikke længere er tid til de helt basale plejeopgaver," siger formand for FOAs social- og sundhedssektor, Karen Stæhr, til Fagbladet FOA.

Mere papirarbejde - mindre tid til omsorg

Undersøgelsen er gennemført blandt 400 medlemmer, der udelukkende arbejder på plejehjem eller plejecentre. Ingen mener, de har fået mere tid til at hjælpe ældre på toilettet de seneste to år. Resultatet viser også, at mere og mere af plejepersonalets tid i stedet bliver brugt på dokumentation mod eksempelvis at hjælpe beboerne på toilettet.

"Det giver ingen mening, at vores medlemmer er mere sammen med computeren end med borgeren," siger Karen Stæhr til Fagbladet FOA.

Uværdigt og frustrerende

Flere af FOAs medlemmer er også stærkt utilfredse med, at de ikke har mulighed for at give de ældre den pleje og omsorg, de har behov for:

"Det er uværdigt for beboerne og meget frustrerende at være vidne til," som en social- og sundhedsassistent udtrykker det i undersøgelsen.
"Vi har igennem årtier kæmpet for mere værdighed i ældreplejen. Især for de ældre, men så sandelig også for vores medlemmer, der ikke føler, at de har mulighed for at udføre deres job med den faglighed, de gerne vil på grund af de mange besparelser," mener Karen Stæhr.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.