FOA: Disse faggrupper bør gå tidligere på pension end andre

I et nyt ulighedsudspil foreslår FOA at indføre en såkaldt differentieret folkepensionsalder.
I  et nyt ulighedsudspil foreslår FOA at indføre en såkaldt differentieret folkepensionsalder.
I et nyt ulighedsudspil foreslår FOA at indføre en såkaldt differentieret folkepensionsalder. Foto: Colourbox

Den rigeste fjerdedel af danske mænd bliver i gennemsnit 82 år, mens den fattigste fjerdedel kun har udsigt til at blive 72 år. Samtidig rammes de lavestlønnede og ufaglærte langt tidligere af sygdomme end de højtuddannede og får dermed langt færre gode leveår som folkepensionister, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er baggrunden for, at forbundet FOA i et nyt ulighedsudspil foreslår at indføre en såkaldt differentieret folkepensionsalder, der giver f.eks. sosu-assistenter, portører, rengøringsassistenter og chauffører mulighed for at gå tidligere på pension end f.eks. jurister, økonomer og læger.

"Vi har en hel fundamental og bekymrende ulighed på levealder og antal gode leveår efter pensionsalderen, og hvis der skal være en smule retfærdighed til, bliver vi nødt til at sikre, at også dem med den korteste uddannelse og laveste løn bliver belønnet med folkepension efter et langt arbejdsliv," siger formanden for FOA, Dennis Christensen.

Han henviser til tal fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, der viser, at der er stor forskel på, hvor mange gode leveår danskerne har tilbage af livet, når vi runder de 60 år.

Ufaglærte har i gennemsnit ca. 10 år uden helbredsproblemer og behov for ældre- og sygepleje, mens det for folk med en videregående uddannelse er 15 år. Med en pensionsalder på 67 år, er der for de lavestlønnede ikke udsigt til mange gode år på folkepension, påpeger FOA-formanden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.