FOA-Dennis: Sosu'er skal på pension fire år før andre

Pensionsalderen skal være kortere for dem, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet, foreslår FOA. Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil se på sagen.
Dennis Kristensen opfordrer politikerne til at se til Tyskland, hvor man kan gå på pension to år før tid, når man har arbejdet i 45 år.
Dennis Kristensen opfordrer politikerne til at se til Tyskland, hvor man kan gå på pension to år før tid, når man har arbejdet i 45 år. Foto: Scanpix/arkiv

Det kan godt være, at læger og advokater kan holde til at arbejde, til de er over 70 år. Men det kan social- og sundhedshjælpere altså ikke. Derfor skal de have lov til at gå på pension fire år før, foreslår deres fagforening FOA.

- De, der begynder tidligt på arbejdsmarkedet, skal også kunne gå tidligere på pension, siger FOA-boss Dennis Kristensen.

Forslaget gælder alle faggrupper, der kommer tidligt ud på arbejdsmarkedet, fordi de har en kort eller slet ingen uddannelse.

- Det er også de kortuddannede, der lever kortest og har færrest gode år, efter de går på pension. Så det er kun rimeligt, at de kan gå fra lidt før, siger Dennis Kristensen.

Reformer rammer skævt

Reformerne af efterlønnen og pensionsalderen rammer de kortuddannede ekstra hårdt. Det dokumenterer den nye bog 'Kampen om seniorårene' af journalist og debattør Lars Olsen. Den udgiver han i dag i samarbejde med FOA.

Download den nye bog 'Kampen om seniorårene': Klik her og tryk så på feltet 'Hent bogen gratis'

Skævheden må politikerne rette op på, mener Dennis Kristensen. Onsdag blev der i Folketinget fremsat et forslag om at hæve folkepensionsalderen fra 67 til 68 år, fordi den gennemsnitlige levealder er steget. Og i fremtiden vil pensionsalderen stige endnu mere i takt med levealderen.

Læs også Kritik: Nedslidte danskere får Europas højeste pensionsalder

- Når politikerne gennemfører det, komme de til at snuppe rigtigt meget fra dem, der er kortuddannede, og kun ganske lidt fra dem, der er højtuddannede. Så når de skal forhandle pension, er der da al mulig grund til at tage fat på det her, siger Dennis Kristensen.

Han opfordrer politikerne til at se til Tyskland, som har indført en fleksibel pensionsalder, så man kan gå på pension to år før tid, når man har været på arbejdsmarkedet i 45 år.

- Det vil være helt oplagt at få nedsat en kommission til at gennemarbejde den tyske model og undersøge, hvordan vi kan oversætte den til dansk, siger han.

S og DF vil kigge på det

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er opmærksomme på, at den stigende pensionsalder skaber problemer for folk med de korte uddannelser, der typisk også bliver mere slidt ned.

- Dem, der bliver født i dag, skal jo arbejde til de er 74. Det kan man måske godt inden for nogle fag, men jeg kan ikke forestille mig, at man kan rende rundt oppe på et tag som tømrer, når man er 74, siger Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.

Han vil ikke kommentere FOA's forslag, men han er i gang med at udvikle en politisk løsning på problemet:

- Jeg vil skele til, hvad de har gjort i Tyskland, og jeg vil snakke med fagforeningerne, inklusiv FOA, og med arbejdsgiverne.

Dansk Folkeparti er parat til at arbejde videre med ideen.

- Nogle faggrupper kan ikke klare så lang tid på arbejdsmarkedet, så det vil være fint med en kommission, der kan se på, hvad det rigtige vil være for de grupper, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Dansk Arbejdsgiverforening har tidligere afvist, at en fleksibel pensionsalder kan være en del af løsningen, mens LO's nye formand Lizette Risgaard er klar til at tage emnet med til trepartsforhandlingerne.

Læs også Faglærte: Vi slider os selv op før, før vi når til pensionen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.