FOA-Dennis om dagpengeforslag: Det er at snyde på vægten

FOA-formand raser over forslag om at indføre karensdage for ledige. Det betyder mindre i dagpenge, og det er helt forkert at lade sosuer og ufaglærte betale regningen for et nyt dagpengesystem, mener Dennis Kristensen.
Jeg bryder mig ikke om snyde på vægten, men det er det forslaget om karensdage handler om. Ledige får forringet deres dagpenge, og det kan vi ikke være med til, siger Dennis Kristensen. 
Jeg bryder mig ikke om snyde på vægten, men det er det forslaget om karensdage handler om. Ledige får forringet deres dagpenge, og det kan vi ikke være med til, siger Dennis Kristensen.  Foto: Thomas Lekfeldt, Scanpix.

Arbejdsløse sosuer, rengøringsassistenter og buschauffører risikerer i fremtiden at miste en dag på dagpenge hver tredje eller fjerde måned.

Ifølge et læk fra Dagpengekommissionen ser det nemlig ud til, at kommissionen vil anbefale, at alle ledige hver tredje måned får en karensdag, hvor de ikke har ret til dagpenge. Dermed spares der millioner af kroner, som dagpengekommissionen i stedet foreslår skal bruges til blandt andet bedre genoptjeningsregler.

Men FOA-formand Dennis Kristensen kalder forslaget om karensdage skævt, og ser det som et udtryk for en spareøvelse, der rammer de lavestlønnede og mest udsatte for arbejdsløshed.

- Karensdage er en dum idé og vender den tunge ende nedad.  Hvis vi får et dagpengesystem med karensdage hvert kvartal eller hver femte måned, bliver det FOA’s og 3F’s medlemmer, der kommer til at betale regningen. Det er helt udelukket, at LO  kan bakke op om det, siger Dennis Kristensen.

Reelt vil karensdage betyde, at arbejdsløse får færre penge mellem hænderne til at betale deres faste udgifter, pointerer han. For er man ledig i et år, mister man tre eller fire dages dagpenge og får dermed en mindre indkomst.

Det er især kort-uddannede og ufaglærte, der har lange ledighedsperioder, og derfor vil karensdage ifølge FOA især ramme FOA-medlemmer og andre grupper i LO.

Snyder på vægten

Selve tankesættet om karensdage er bare en måde at undgå at kalde det nedsættelse af dagpengesatserne, påpeger FOA-formanden.

- Jeg bryder mig ikke om at snyde på vægten, men det er det, forslaget om karensdagene handler om. Samlet set får man mindre i dagpenge set over hele dagpengeperioden, lyder det vredt fra Dennis Kristensen.

- Det er ren kosmetik, og jeg bryder mig ikke om sådan nogle kosmetiske løsninger, der forsøger at bilde folk ind, at verden er anderledes, end den er, fastslår han.

Set med fagbevægelsens øjne må Folketinget betale regningen for en ny dagpengeløsning i stedet for at lade de lavest lønnede betale regningen.

- Folketinget må krybe til kassen og betale, hvad det koster at genoprette dagpengesystemet. Det bliver ikke med FOA’s opbakning, at vi forringer dagpengesatserne, fastslår han.

Som et sminket lig

FOA-formanden lægger også afstand til forslag om en såkaldt nedtrapningsmodel, hvor dagpengekommissionen foreslår, at dagpengesatserne sættes ned gradvist afhængig af hvor langt tid, man er ledig.

- Igen er det LO-grupperne, der skal betale gildet. Det er som et sminket lig, man forsøger at få det til at se pænt ud, men det lykkes ikke. Jeg mener ikke, at LO kan bakke op om løsninger, der betyder, at ledige skal betale for at rette op på dagpengereformen. Det kan simpelt hen ikke passe. Så må vi sige til Folketinget, at regningen lander på deres bord, siger han.

Også andre LO-forbund er bekymrede ved udsigten til  karensdage.

Dagpengekommissionen præsenterer sine anbefalinger til nyt dagpengesystem mandag 19. oktober. Det nye dagpengesystem skal erstatte reformen fra 2010, der har betydet, at mere end 60.000 arbejdsløse har mistet retten til dagpenge.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.