FOA-Dennis jubler over ældremilliard

Fagforeningen FOA's formand er ikke begejstret for den nye finanslov, som blev indgået i dag. Men en milliard kroner til de ældre medborgere høster ros.
Dennis Kristensen fra FOA er glad for milliarden til de ældre. Resten af finansloven begejstret mindre.
Dennis Kristensen fra FOA er glad for milliarden til de ældre. Resten af finansloven begejstret mindre. Foto: Thomas Lekfeldt, Scanpix.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kunne i dag præsentere en finanslov for næste år sammen med Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Hos fagforeningen FOA er formand Dennis Kristensen ikke imponeret over de borgerlige partiers finanslov. Men det er positivt, at de ældre bliver tilgodeset, mener formanden.

FOA: Godt med penge til ældre

Fra næste år er der nemlig afsat 1 milliard kroner årligt til at udbrede en såkaldt "værdighedspolitik" i kommunerne. Pengene kan blandt andet bruges til at ansætte flere varme hænder såsom social- og sundhedsassistenter.

- Den gamle ældremilliard vender nu tilbage i form af en værdighedsmilliard. Det er godt. Ældresagen, Dansk Sygeplejeråd og FOA har i lang tid været fortaler for en aktiv kommunal værdighedspolitik for ældre. Dette fokus i finansloven er bestemt fremadrettet, siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Fodrer hunden med egen hale

Selvom ældremilliarden luner, høster finansloven som helhed ikke ros hos formanden. Han kritiserer blandt andet regeringens såkaldte "omprioriteringsbidrag", som barberer 7,5 milliarder kroner af kommunernes budget frem til 2019. Det vil ifølge FOA føre til fyringer af tusinder af kommunalt ansatte.

Men når regeringen samtidig giver en milliard til kommunernes ældrepleje, svarer det til at fodre hunden med sin egen hale, mener Dennis Kristensen.

- Først skal kommunerne betale og skære ned – så kan de få en del af nedskæringerne tilbage og kalde det for værdighed. Den manøvre rimer ikke helt på troværdighed, mener Dennis Kristensen.

Mere ulighed

Næste års finanslov byder foruden ældremilliarden også på billigere biler og mindre grundskyld for boligejerne. Men samtidig bliver der sparet over en halv milliard på kontanthjælpsmodtager. Det lyder ikke godt i FOA-formandens ører.

- Uligheden vil stige på ny. Og det er bestemt ikke det mest hverken værdige eller anerkendelsesværdige, siger Dennis Kristensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.