FOA: Corydon har snøret SF og Enhedslisten

Enhedslisten kalder skønnet over udgifterne til den nye kontantydelse for "helt hen i vejret."
Finanasminister Bjarne Corydon har leget julemand og forsøgt at få den nye kontantydelse til at se ud som en stor gave til SF og Enhedisen. Men FOA undrer sig over Finansministeriets beregninger.
Finanasminister Bjarne Corydon har leget julemand og forsøgt at få den nye kontantydelse til at se ud som en stor gave til SF og Enhedisen. Men FOA undrer sig over Finansministeriets beregninger. Scanpix: Niels Ahlmann Olesen

Finansminister Bjarne Corydon giver som en anden julemand en stor gave til de arbejdsløse.

Sådan forsøger regeringen at få den kommende kontantydelse til at se ud over for befolkningen og finanslovs-partierne SF og Enhedslisten.

Men i virkeligheden er ydelsen en ubetydelig gave. Finansministeren overdriver med ministeriets regnemodel udgifterne helt urimeligt.

Den kritik kommer fra blandt andre Enhedslisten, som ellers er med i et forlig om finansloven, hvor kontantydelsen er et afgørende element, skriver Ugebrevet A4.

Arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl fra Enhedslisten skyder med skarpt mod regeringens måde at regne på.

"Allerede under forhandlingerne om finansloven påpegede jeg, at skønnet over udgifterne til kontantydelsen er helt hen i vejret. Der er i mine øjne tale om useriøs omgang med tal. Vi bad flere gange om beregningerne, der lå bag tallene, men fik dem ikke," siger Christian Juhl til Ugebrevet A4.

Ifølge regeringen vil de totale udgifter forbundet med kontantydelsen blive 610 millioner kroner i 2015. Det virker usandsynligt overdrevet på fagforbundet FOA. I et notat finder FOA frem til, at udgiften snarere bliver i omegnen af 33 millioner kroner.

Formand for FOA Dennis Kristensen undrer sig højlydt over Finansministeriets måde at regne på:

"Der er jo en himmelvid forskel på, hvad vi kan nå frem til ud fra sobre beregninger og så Finansministeriets skøn. Regeringen må åbent lægge frem, om der er tale om fantasillioner eller et velbegrundet skøn," siger Dennis Kristensen.

Han er på ingen måde imponeret af Finansministeriets uddybende oplysninger til Ugebrevet A4 om den måde, som ministeriet har fundet frem til udgiften på 610 millioner kroner på. Og han tror, at det er lykkedes for regeringen at oversælge kontantydelsen til SF og Enhedslisten.

"Finansministeriet har for regeringen lavet et regnestykke, som ikke kan gennemskues - ej heller af forligspartierne. Derfor er det nærliggende at antage, at forligspartierne er blevet snydt," siger Dennis Kristensen.

Han mener, at regeringen har oversolgt kontantydelsen til forligspartierne.

"På mig virker det som om, at regeringen over for forligspartierne har forsøgt at pumpe 'hamburgerryggen' op for at få forliget om kontantydelsen til at tage sig ud af mere, end det egentlig er," siger Dennis Kristensen.

Christian Juhl fra Enhedslisten giver udtryk for, at politikerne er noget magtesløse over for regeringen, når der skal lægges arm om finansloven.

"I en forhandling om finansloven er det finansministeren, som har magten over beregningerne. Han kan overvurdere udgifter, og han kan pludselig finde beløb, der mangler," fortæller Christian Juhl.

Når Enhedslisten - trods stor skepsis over for regeringens tal - gik med på kontantydelsen, handler det om, at partiet sammen med SF ganske enkelt ikke formåede at presse Socialdemokraterne og Radikale til at give de arbejdsløse en større håndsrækning.

"Under forhandlingerne om finansloven var der ikke politisk vilje hos regeringen til at støtte hverken de forsigtige forslag fra LO-fagbevægelsen (blandt andet genoptjening til dagpenge via jobrotation, red.), en forlængelse af arbejdsmarkedsydelsen eller en halvering af kravet til genoptjening," fortæller Christian Juhl.

SF's finansordfører og gruppeformand Jonas Dahl håber, at økonomerne i Finansministeriet på regeringens vegne gør deres bedste for at lave sobre beregninger.

"Jeg har ikke forudsætningerne for at gå i clinch med Finansministeriet. Jeg går ud fra, at de i ministeriet foretager de bedst mulige saglige vurderinger. Hvis økonomerne i dette tilfælde ikke har lavet en saglig vurdering, så må ministeren selvfølgelig orientere os om det," siger Jonas Dahl til Ugebrevet A4.

Adspurgt om han har mistanke om, at regeringen overvurderer prisen for kontantydelsen, siger han:

"Finansministeriet og ministeren må selv forklare deres måde at regne på."

Finansminister Bjarne Corydon (S) ønsker ikke at udtale sig om kritikken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.