FOA-boss: Beskidt sosu-tøj spreder sygdom

Det kan føre til mere smitte og sygdom hos både ansatte og ældre borgere, hvis sosu'er i hjemmeplejen kun må skifte arbejdstøj hver anden dag, siger FOA-formand.
Beskidt arbejdstøj i hjemmeplejen risikerer at sprede sygdom, smitte og bakterier, siger formanden for FOA, Dennis Kristensen.
Beskidt arbejdstøj i hjemmeplejen risikerer at sprede sygdom, smitte og bakterier, siger formanden for FOA, Dennis Kristensen. FOA

Det er besynderligt og uhygiejnisk - og det kan have voldsomme konsekvenser for både ansattes og borgeres helbred.

Sådan siger Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, om Esbjergs Kommunes forslag om at sosu'er i hjemmeplejen fremover skal genbruge det beskidte arbejdstøj for at spare.

Ifølge Lokalavisen Esbjerg har flere sosu'er i kommunen fået besked på at spare på tøjet og kun skifte det hver anden dag.

"Jeg er meget overrasket over, at man vælger at spare netop der. Risikoen for at sprede smitte og bakterier øges netop, når man slækker på hygiejnen. Og ældre borgere har i forvejen et svagere helbred og er mere modtagelige over for sygdomme end gennemsnittet, så det kan få voldsomme konsekvenser," siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

"Spild af skattekroner"

Hidtil har det været en fast procedure, at sosu'er skifter uniform efter hver arbejdsdag, netop for ikke at sprede smitte og bakterier.

Spareøvelsen kan derfor medføre mere sygdom hos både de ældre borgere og plejepersonalet, advarer Dennis Kristensen.

"Hvis konsekvensen er, at de ansatte får mere sygefravær, er det jo spild af skattekroner," siger han.

Netop nu burde der ellers være ekstra fokus på at bryde smitteveje, eftersom der en stigning i sager med multiresistente bakterier, påpeger FOA-formanden.

"I stedet ser vi, at der bliver skåret kraftig ned på rengøringen alle steder, selvom den grundlæggende hygiejne er noget af det mest vigtige, når man arbejder med syge, ældre eller andre udsatte grupper. Vi får at vide, at vi skal have fokus på at bryde smitteveje, men det hænger meget dårligt sammen med, at vi ikke må skifte uniform hver dag," mener Dennis Kristensen.

Sved, blod og medicin

Flere sosu-arbejdere har fortalt til Lokalavisen Esbjerg, at de har fået besked på kun at skifte skjorte og bukser hver anden dag. Samtidig må de ikke selv vaske arbejdstøjet hjemme, da der er faste regler for, hvordan og hvor det skal gøres.

"Det er simpelthen så langt ude. Vi gør rent i tøjet, vi sveder i det og tørrer både blod, medicin og det der er værre op med det tøj på," fortæller en anonym sosu-hjælper til Lokalavisen Esbjerg.

Esbjerg Kommune afviser, at personalet allerede har fået besked på at genbruge tøjet, men siger, at de er ved at arbejde med forslag til, hvordan man kan spare på de ansattes tøjpakker.

"Der sker hele tiden en afvejning af tingene, når man skal spare. Vi kigger på, hvor de store udgifter er, og hvordan vi så kan spare på dem. I denne uge har vi et møde med tillidsrepræsentanterne, hvor vi skal finde ud af, hvordan det kan gøres, hvis tøjpakkerne bliver lavet mindre," siger Jane Klemmentsen, afdelingschef for Omsorg, til Lokalavisen Esbjerg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.