FN: Oprørsledere vil have os ud af Østukraine

Myndighederne i den oprørsstyrede by Lugansk vil have FN til at forlade området fredag.
Det østlige Ukraine har længe været præget af kampe mellem den ukrainske regeringshær og prorussiske separatister. Arkivfoto
Det østlige Ukraine har længe været præget af kampe mellem den ukrainske regeringshær og prorussiske separatister. Arkivfoto Foto: AA/AA/ABACA

FN's humanitære chef, Stephen O'Brien, udtrykker torsdag alvorlig bekymring over, at myndighederne i Lugansk i det uroplagede østlige Ukraine kræver, at alle FN-agenturer øjeblikkeligt forlader byen.

- Jeg er foruroliget over nyheden om, at de facto-myndighederne i Østukraine har beordret FN-agenturer i Lugansk at afslutte deres opgaver og at forlade området senest i morgen, 25. september, siger Stephen O'Brien i en meddelelse.

Det østlige Ukraine er kontrolleret af prorussiske separatister, der nægter at anerkende regeringen i Kijev.

Tidligere torsdag kom det frem, at prorussiske ledere angiveligt har forbudt ti vestlige nødhjælpsgrupper at være i området. Blandt dem er Læger Uden Grænser.

- Jeg er også ekstremt bekymret over situationen vedrørende akkreditering og registrering af internationale ngo'er i Donetsk, siger Stephen O'Brien om en anden højborg for oprørerne.

- Vi afventer en beslutning fra de facto-myndighederne i Donetsk om FN's fremtidige aktiviteter, og alle FN-agenturers aktiviteter er blevet suspenderet, lyder det fra Stephen O'Brien.

Ifølge FN er omkring 16.000 ton humanitær nødhjælp ikke blevet leveret til området, og lokale hospitaler har været forhindret i at foretage operationer på grund af mangel på smertestillende og bedøvende midler.

Den 17 måneder lange konflikt i Ukraine har ifølge FN kostet knap 8000 personer livet og såret næsten 18.000 - størstedelen af dem civile.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, der beskyldes for at styre de prorussiske styrker i Østukraine, mødes 2. oktober mod sit ukrainske modstykke, Petro Porosjenko, for at få gang i fredsprocessen.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.