Flyttede på landet: Vi var naive

Landkommuner slår sig op på store naturoplevelser. Men det har vist sig at være svært at komme tæt på den eftertragtede natur, og nogle oplever landlivet som mere stressende end byen.
Naturen er ofte det, der kalder, når byboere flytter på landet. Men det er ikke altid så ligetil, at komme tæt på naturen, viser to nye forskningsprojekter.
Naturen er ofte det, der kalder, når byboere flytter på landet. Men det er ikke altid så ligetil, at komme tæt på naturen, viser to nye forskningsprojekter. Jørgen Kirk / Scanpix arkiv

Den væsentligste årsag til, at folk flytter på landet, er et ønske om at være tættere på naturen. Men nu viser to forskningsprojekter, at det ofte kan være vanskeligt at komme ud i naturen og få den helt tæt på, og at en del derfor flytter tilbage til byen igen.

Det skriver Politiken.

Problemet er, at de store industrialiserede landbrugsproduktioner har betydet, at gamle markskel og hyggelige trampestier har måttet lade livet. Og dermed er den lette adgang til store naturoplevelser også blevet ødelagt.

- Selv om om du måske har udsigt til vandet få hundrede meter væk fra dit hus, er der ikke en sti ned til ned til stranden. Du må i stedet køre tre kilometer på en landevej for at komme derned. På den måde er rigtig mange landsbyer blevet til øer, hvor man faktisk ikke kan komme til og fra naturen uden at skulle ud på ret befærdede veje, hvilket i øvrigt også gør det svært for børnene at komme sikkert rundt, siger en af hovedforfatterne til rapporten om 68 landsbyers befolkningstilvækst og nedgang, Pia Heike Johansen, til Politiken. Hun er lektor på Center for Landdistriktsforskning på SDU.

Så tonser håndværkerne mod hovedstaden

En af dem, der har valgt at flytte ud på landet, er Dorthe Kreutzfeldt, som Politiken har talt med.

Hun siger til avisen, at hun og kæresten - der flyttede til Karise - har været naive. De er nemlig ikke kommet på tæt på naturen. For den er svær at nå i andet end bil. Og så synes hun også, at tempoet på landet er endnu højere end i hovedstadsområdet. Til Politiken siger hun:

- Mange hernede har endnu mere travlt end i hovedstadsområdet. Der er voldsomt stress og vild fart på de her veje allerede fra omkring klokken halv seks om morgenen. Så tonser alle håndværkerne ned på tanken og sluger et eller andet, før de kører op hvor pengene er - i Københavns forstæder eller Nordsjælland, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.