Flygtningen Abdul: "Det er nedværdigende at skulle have penge fra kommunen"

Abdul er på integrationsydelse, men vil meget gerne have et arbejde.
"Jeg synes, det er nedværdigende at skulle have penge fra kommunen," siger Abdul, der kom til Danmark fra Iran for tre et halvt år siden. Det er ikke Abdul på billedet.
"Jeg synes, det er nedværdigende at skulle have penge fra kommunen," siger Abdul, der kom til Danmark fra Iran for tre et halvt år siden. Det er ikke Abdul på billedet. Modelfoto: Iris/Scanpix/arkiv

Den 33-årige iraner Abdul kom sammen med sin familie til Danmark for tre et halt år siden. 

Familien flygtede fra Iran og er glade for at være i sikkerhed, men Abdul er frustreret over, at han ikke kan få et arbejde. Det skriver Finans.dk.

- Lige fra vi kom, har jeg villet have et arbejde. Men jeg kan ikke få godkendt de kompetencer, jeg har fra Iran. Jeg synes, det er nedværdigende at skulle have penge fra kommunen, siger Abdul til Finans.dk.

I Iran var Abdul lastbilchauffør og kranoperatør på en containerhavn, men han kan ikke få sine kvalifikationer godkendt i Danmark.

Fra 1. juli er han røget på integrationsydelse, og det samme er konen Leila. Det giver dem lige nu et praktisk problem. For som Avisen.dk tidligere har beskrevet, så er det ikke muligt for borgere på integrationsydelse at holde ferie. Derfor skal Abdul og Leila hver dag i skole eller i praktik, mens datterens skole holder lukket. De har dog fået lov at tage et par dage fra hjemmet i Gentofte til Jylland, hvor de har venner, som de mødte på asylcentret i Vrå, lige da de kom til landet.

Familien fik efter otte måneder i Danmark asyl samt opholds- og arbejdstilladelse. Lige nu er Abdul med i et projektet med praktik i entreprenørkoncernen NCC. Samtidig får han danskundervisning hos Integrationsnet under Dansk Flygtningehjælp. Han håber at lære så meget dansk, at han kan få et arbejde.

Og det er også planen med projektet, at få gjort flygtninge jobparate og få dem ud på arbejdsmarkedet under normale vilkår. Regeringen har nemlig sammen med arbejdsgiverne og arbejdstagerne indgået en trepartsaftale, som har som mål at få hver anden i arbejde.

Og det er et ambitiøst mål, mener økonomiprofessor Torben M. Andersen.

- Problemet er flygtningenes kvalifikationer. Det er dilemmaet i de nordiske lande: Standarden er en meget høj beskæftigelse for både mænd og kvinder. Samtidig har vi høje mindstelønninger, så kvalifikationskravene er også høje fra arbejdsgivers side. Det er en udfordring i forhold til økonomien, fordi vi jo forsørger dem, der ikke selv kan klare sig, siger han til Finans.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.