Flertal stiller krav til Jelved: Bevar DR-orkester

Enhedslisten er fortrøstningsfuld i forhold til at bevare DR Underholdningsorkestret, som DR vil spare væk.
DF, K, Ø, V og LA vil redde Underholdsningsorkestret ved at skrive det ind i public servicekontrakten.
DF, K, Ø, V og LA vil redde Underholdsningsorkestret ved at skrive det ind i public servicekontrakten. Foto: MARTIN BUBANDT/POLFOTO

DR Underholdningsorkestret skal skrives ind i public servicekontrakten mellem DR og Kulturministeriet, så orkestret undgår lukning.

Det opfordrer Enhedslisten, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i hvert fald kulturminister Marianne Jelved (R) til at sørge for, når hun skal forhandle kontrakten hjem. Det har partierne vedtaget onsdag på et møde i Folketingets Kulturudvalg.

- Vi har vedtaget en kort og klar beretning, som siger, at Underholdningsorkestret står i public servicekontrakten, og vi opfordrer ministeren til, at det også bliver indarbejdet i den nye public servicekontrakt.

Det siger Enhedslisten kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, som var ophavsmand til den vedtagne beretning.

Marianne Jelved har indkaldt til et ekstraordinært møde med kulturordførerne på tirsdag, hvor DR Underholdningsorkestrets fremtid skal diskuteres.

Jørgen Arbo-Bæhr er fortrøstningsfuld i forhold til, at orkestret bliver skrevet ind i aftalen.

- Når et flertal går ind for, at Underholdningsorkestret skal videreføres efter 1. januar, så tror jeg, at ministeren retter sig efter det. Jeg tror på, hun finder en rigtig god løsning, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

SF var ikke til stede på mødet i kulturudvalget, hvor kun regeringspartierne sagde nej til at vedtage beretningen.

Kulturordfører Troels Ravn (S) siger, at det er trist, DR vil spare Underholdningsorkestret væk, men at det er et principielt spørgsmål om ikke at blande sig i DR's beslutninger.

- Vi er otte partier, der har lavet den her medieaftale. Derfor bør vi respektere armslængdeprincippet og DR's spareplan. Hvis vi går ind i detaljer og vil bestemme, hvad der skal spares og ikke spares på, kommer vi på afveje og bryder med det princip.

- Man skal ikke gå ind og statsstyre en kulturinstitution som Danmarks Radio, siger Troels Ravn.

Kulturministeriet oplyser til Ritzau, at kulturministeren ikke vil kommentere sagen om Underholdningsorkestret før tirsdagens ekstraordinære møde.

Det var i september, at DR's bestyrelse meddelte, at Underholdningsorkestret ville blive nedlagt pr. 1. januar 2015 som led i en omfattende spareplan, hvor der skal spares 161 millioner kroner årligt i de kommende fire år.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.