Flertal af danskerne: Hash skal legaliseres

Det skal være muligt at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug, og der bør også indføres statskontrolleret salg af hash i Danmark. Det er ifølge Berlingske budskabet fra flertallet af danskerne, der i en ny Gallup-undersøgelse.
45 procent af de adspurgte i undersøgelsen tilkendegiver, at det bør gøres tilladt at ryge eller på anden måde indtage hash, mens 41 procent mener, at det bør forblive ulovligt.
45 procent af de adspurgte i undersøgelsen tilkendegiver, at det bør gøres tilladt at ryge eller på anden måde indtage hash, mens 41 procent mener, at det bør forblive ulovligt. Foto: Scanpix arkiv

Hash skal legaliseres. Det skal være muligt at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug, og der bør også indføres statskontrolleret salg af hash i Danmark.

Det er ifølge Berlingske budskabet fra flertallet af danskerne, der i en ny Gallup-undersøgelse går stik imod den dominerende holdning blandt et flertal i Folketinget om, at hash skal bekæmpes med næb og kløer.

45 procent af de adspurgte tilkendegiver, at det bør gøres tilladt at ryge eller på anden måde indtage hash, mens 41 procent mener, at det bør forblive ulovligt.

Gallup-undersøgelsen kommer, efter at politiet på det seneste har gennemført flere razziaer mod Pusher Street på Christiania, hvor salget af hash dog hver gang hurtigt er kommet i gang igen. Samtidig har ledende ordenshåndhævere været ude med synspunkter om, at et halvt århundredes kamp mod narkokriminalitet er slået fejl, og at det er på tide at slå ind på en ny kurs ved blandt andet at legalisere hash.

I Jyllands-Posten har blandt andet senior­anklager Anne Birgitte Stürup fra Stats­advokaten for København givet udtryk for, at man bør legalisere salget af hash med det argument, at "den kamp kan vi ikke vinde".

Tidligere statsadvokat for Sjælland Erik Merlung var enig og konstaterede, at de eneste, der har gavn af den nuværende tilstand, er kriminelle, der tjener styrtende på ulovligt salg af hash.

Tidligere chefpolitiinspektør i København Per Larsen foreslår ligefrem et overvåget forsøg med salg af hash, hvor indtægterne går til staten, så de kan bruges til for eksempel præventive foranstaltninger og afvænning af folk med hashpsykoser.

Synspunkter af den karakter får også overvældende opbakning i Gallup-undersøgelsen. Hele 88 procent mener således, at medicinsk cannabis bør være lovligt til smerte­lindring for blandt andet kræftpatienter og andre stærkt smerteplagede patienter.

I forlængelse af det spørgsmål er der også 72 procent, som erklærer sig enige eller overvejende enige i, at vi bør indføre statskontrolleret salg af cannabis i Danmark.

I regeringen er der dog ingen planer om at komme danskerne i møde på dette felt.

- Jeg går ikke ind for fri hash, og det ændrer Gallup-tallene ikke på. Det er muligt, at nogle ting ville blive lettere, hvis vi gav los, men jeg frygter, at fri hash vil føre til, at flere vil udvikle et misbrug. Og jeg er navnlig bekymret for de unge," siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Hun så faktisk hellere, at man fik forebygget, at de unge begynder at ryge, og "det gælder uanset, om det er hash eller cigaretter".

Anderledes forholder det sig med at åbne for at bruge cannabis i medicinsk sammenhæng til at bekæmpe smerter. Her arbejder regeringen sammen med partierne om at få sat gang i et projekt, "fordi vi her har at gøre med syge mennesker, som vi gerne vil hjælpe," konstaterer Sophie Løhde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.