Flertal af danskerne: Asylansøgere skal ud på arbejdsmarkedet

Flygtninge på landets asylcentre skal i arbejde, mener et flertal af danskere.
Asylansøgere, der kommer til Danmark, skal arbejde, mener et flertal af danskerne. Men regeringen vil helt sætte en stopper for, at asylansøgere kan komme i arbejde. 
Asylansøgere, der kommer til Danmark, skal arbejde, mener et flertal af danskerne. Men regeringen vil helt sætte en stopper for, at asylansøgere kan komme i arbejde.  Foto: Scanpix/Arkiv

Flygtningene skal ikke sidde og trille tommelfingre på et asylcenter. De skal i arbejde, mener et flertal af danskerne.

Det viser en ny undersøgelse, lavet af analysebureauet Wilke.

I undersøgelsen erklærer et flertal på 63, 5 procent af danskerne sig enige i, at flygtninge i asylcentre skal kunne tage arbejde i Danmark.

Resultatet kommer samtidig med, at regeringen har afbrudt forhandlinger om asylstramninger med blå blok og Socialdemokratiet. En af stramningerne lød på, at asylansøgere helt skulle afskæres fra muligheden for at tage arbejde.

En stramning som Dansk Folkeparti tager godt imod:

- Asylansøgere har ikke opholdstilladelse i Danmark, derfor skal de heller ikke have adgang til det danske arbejdsmarked. Det er vigtigt, at vi fastholder, at der er forskel på at have en opholdstilladelse og ikke have en opholdstilladelse, fastslår udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen (DF).

En total katastrofe

Hos Socialdemokratiet ser integrationsordfører Dan Jørgensen omvendt fordele i, at asylansøgere kommer i arbejde:

- Det er meget vigtigt, at asylansøgere kan arbejde uden for lejrene. Både for dem og deres livskvalitet, men sandelig også for vores samfund. Det er vigtigt, at så mange som muligt bidrager ved at være i beskæftigelsen og betale skat, mener Dan Jørgensen.

Nogle kilometre fra Christiansborg ligger det brugerstyret kulturhus Trampolinhuset i Nørrebros nordvestkvarter.

Her er direktør Morten Goll stærkt kristisk over for forslaget om, at lukke døren for at asylansøgere kan tage arbejde.

- Det er en total katastrofe. Folk bliver syge af at sidde i mere end et halvt år i et asylcenter. De har brug for at arbejde og møde danskere, siger Morten Goll.

Asylansøgere sidder og rådner op

I Trampolinhuset hjælper de flygtninge med at finde sig til rette i det danske samfund ved at skabe netværk og tilbyde sprogundervisning. For nyligt har Morten Goll hjulpet en ung mand fra Syrien med at få et arbejde hos en mekaniker på Nørrebro. Ifølge ham vil mange arbejdsgivere herhjemme gerne ansætte flygtninge. Også selvom de ikke taler dansk.

Og Morten Goll mener, det er absolut nødvendigt, at flygtninge, der kommer til Danmark får mulighed for at arbejde. I hvert fald efter seks måneder i landet.

- For ellers sidder de og rådner op ude i asylcentrene. De bliver deprimerede og mister alt håb efter seks måneder, hvor de er isoleret fra samfundet, fortæller Morten Goll.

Ender som klienter til samfundet

I dag er reglerne sådan, at asylansøgere skal opfylde en række betingelser, før de af Udlændingestyrelsen kan få lov til at arbejde. Blandt andet kan asylansøgeren først komme i betragtning til at arbejde efter et halvt år i landet og der kan gå flere måneder før ansøgningen bliver færdigbehandlet.

At regeringen nu vil afskaffe muligheden for at arbejde helt, kommer ikke bag på Morten Goll, der mener, at det er en bevidst skræmmemanøvre fra regeringens side. Han mener dog, at regeringen er på gale vej.

- I virkeligheden burde man kalde asylcentrene for klientfabrikker. For 75 procent af dem, der bor i centrene, de ender som klienter til vores velfærdssamfund. Og når man ser på regeringens 34 asylstramninger, så kan vi kun forvente endnu højere antal af asylansøgere, der bliver så ødelagte af på centrene, at de aldrig kommer i stand til at arbejde.

Hos Dansk Røde Kors bekræfter speciallæge i psykiatri Ebbe Munk Andersen, at jo længere tid folk opholder sig i asylcentrene, jo dårligere får de det psykisk.

- For at modvirke, at asylansøgere får det dårligere psykisk er det vigtigt, at man forsøger at fastholde deres identitet. For eksempel ved at give dem mulighed for at udnytte deres kompetencer på arbejdsmarkedet, siger Ebbe Munk Andersen.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af Wilke for Jobzonen i perioden 21.- 28. september 2015.

Undersøgelsen er gennemført repræsentativt blandt 1033 danskere over 18 år, der blandt andet har svaret på følgende udsagn:

Jeg synes, at vi skal lade flygtninge i asylcentre kunne tage et arbejde i Danmark.

Meget enig:  15,7 procent

Enig: 47,8 procent

Uenig: 22,7 procent

Meget uenig: 13,8 procent

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.