Flertal af danskere vil stemme om asylpolitik: Partier afviser

53 procent af de adspurgte i ny meningsmåling ønsker en folkeafstemning om, hvorvidt Danmark fremover skal deltage fuldt ud i EU's asyl- og indvandringspolitik.
Et flertal af danskerne ønsker en folkeafstemning om, hvorvidt Danmark fremover skal deltage fuldt ud i EU's asyl- og indvandringspolitik.
Et flertal af danskerne ønsker en folkeafstemning om, hvorvidt Danmark fremover skal deltage fuldt ud i EU's asyl- og indvandringspolitik. Foto: Scanpix arkiv

De seneste ugers udvikling med asylsøgere og migranter i Europa bør føre til, at danskerne i en ny folkeafstemning kan tage stilling til, om Danmark fremover skal deltage fuldt ud i EU's asyl- og indvandringspolitik. Det mener 53 procent af de adspurgte i en ny Megafon-måling foretaget for Politiken og TV 2. 26 procent svarer nej.

Det skriver Politiken mandag.

Et bredt flertal af de politiske partier afviser, at der her og nu er behov for en folkeafstemning om EU's asylpolitik.

"Grundlæggende synes vi ikke, at vi skal bevæge os ind i det europæiske asylsamarbejde. Derfor har vi ikke lyst til at gå ned ad den vej", siger Nick Hækkerup, Socialdemokraternes udenrigsordfører til Politiken.

I disse uger forhandles der på de høje nagler i Bruxelles om en ny fordeling af asylansøgere blandt EU-landene. Men Danmark kan stå udenfor på grund af retsforbeholdet. Det vil også være tilfældet, hvis danskerne i december stemmer ja til at afskaffe det nuværende retsforbehold. De såkaldte japartier i Folketinget er nemlig på forhånd blevet enige om, at asylpolitikken fortsat skal føres fra det danske Folketing og ikke via EU.

Venstres EU-ordfører, Morten Løkkegaard, mener, at det er for tidligt at tage stilling til spørgsmålet om en ny folkeafstemning om asylpolitikken.

"Jeg noterer mig det, og jeg synes, det er en interessant konklusion. Det er bare for tidligt at begynde at diskutere det lige nu. For jeg synes, at vi skal tage én afstemning ad gangen", siger han til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.