Flere udlændinge bliver medlem af fagforening

Når italienere, rumænere og polakker kommer til Danmark for at arbejde på metrobyggeriet, melder flere end før sig ind i en fagforening.

I august 2014 var der én tillidsrepræsentant og knap 100 3F-medlemmer på metrobyggeriet.

Et år efter er de tal vokset til syv tillidsrepræsentanter og mere end 600 3F-medlemmer samt en italiensk metroorganisator ansat i fagforeningen. Det viser nye tal fra 3F.

Jens Kirkegaard, som er formand for byggegruppen i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, BJMF, mener, at tilstrømningen af udenlandske medlemmer skyldes flere års hårdt arbejde.

- Vi er ikke kommet sovende til det. Vi har haft stor fokus på metroarbejderne de sidste år, og nu ser vi, at det har båret frugt, siger Jens Kirkegaard.

3F har blandt andet afholdt skatteonsdage, hvor de udenlandske metroarbejdere har fået hjælp til at ordne deres skatteforhold.

- Vi har gjort meget for at møde dem, hvor de er. For man kan jo ikke bede nogen om at gå, når de endnu ikke kan kravle, siger formanden.

En solstrålehistorie

Henning Jørgensen, Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, mener, at succesen handler om, at 3F har ført aktivt rekrutteringsarbejde.

- Det her er en solstrålehistorie på, at det kan lade sig gøre at organisere udenlandsk arbejdskraft, når man aktivt gør noget for det, siger forskeren til Fagbladet 3F og tilføjer:

- Det her er vejen frem: at fagforeningerne kommer væk fra skrivebordene og tager direkte kontakt til de udenlandske arbejdere, snakker med dem og informerer dem om, at fagforeningen ikke er imod dem, men tværtimod hjælper dem.

I marts i år blev den italienske entreprenør CIPA på metrobyggeriet dømt i Danmarkshistoriens største sag om social dumping til at efterbetale de udenlandske metroarbejdere 22 millioner kroner i løn samt bod til fagforeningen.

Ifølge Jens Kirkegaard har den sag vist de udenlandske arbejdere, hvad fagbevægelsen kan.

- Før var de udenlandske metroarbejdere bange for at melde sig ind i en fagforening. Men nu har de fået øjnene op for, at fagforeningen skaber resultater og gør en forskel for dem. Vi har vundet deres tillid, siger Jens Kirkegaard.

De seneste tal for 2015 viser, at knap 13.500 af 3F's medlemmer kommer fra østeuropæiske lande. I alt har 3F cirka 300.000 medlemmer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.