Flere tusind elever samles i protest mod nedskæringer

Torsdag demonstrerer flere tusind elever fra hele landet imod milliardnedskæringer på uddannelse og SU.
Regeringens besparelser på uddannelsesområdet og nedskæringer i uddannelses støtten, har fået tusindvis af unge i hele landet til at demonstrere. Arkivfoto.
Regeringens besparelser på uddannelsesområdet og nedskæringer i uddannelses støtten, har fået tusindvis af unge i hele landet til at demonstrere. Arkivfoto. Foto: Michael Bothager/Scanpix

Med bannere, flag og kampråb går Uddannelsesalliancen gennem landets gader.

Alliancen er en sammenslutning af 45 elev- og studenterorganisationer og fagforeninger, herunder LO og FTF.

Hovedparolerne er "stop milliardnedskæringer på uddannelse, hæv kvaliteten og bevar SU'en".

Flere tusindvis af studerende fra gymnasier, erhvervsskoler og universiteter i landets fire største byer har torsdag nedlagt undervisningen i protest over regeringens spareplaner om blandt andet forringelse af uddannelsesstøtten.

I finanslovsforslaget lægger regeringen op til, at landets uddannelsesinstitutioner skal spare over 8,7 milliarder samlet over fire år.

Demonstrationen i København har indtil videre fået tilslutning fra op mod 20.000 studerende. Det skriver Københavns Politi på Twitter.

Og i Aarhus er 1000 elever gået på gaden. Det beretter Østjyllands Politi.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, deltager i demonstrationen.

Hun mener, at regeringens nedskæringer er en katastrofe. Det udtaler hun i en pressemeddelelse fra Uddannelsesalliancen.

- Vi har set hvordan sidste års nedskæringer har ført til fyringer, lukning af uddannelser, opsigelse af bygninger og mindre vejledning.

- Vi sagde allerede sidste år, at det ville ske, og der er ingen tvivl om at fortsatte nedskæringer vil være en katastrofe for kvaliteten på vores uddannelsessteder. Derfor står vi her i dag.

Også formanden for gymnasieeleverne, Martin Thing, som er formand for gymnasieelevernes organisation, DGS, er med under protesterne. Han er sikker på, at de omfattende protester kan føre til forandringer.

- Op igennem 00'erne så vi, at den ene SU-forringelse efter den anden, blev taget af bordet efter omfattende protester. Når vi står sammen imod nedskæringer og uambitiøs politik, så rykker det, siger formanden i samme meddelelse.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.