Flere skælv forårsager store ødelæggelser i New Zealand

Beboere rådes til omgående at søge mod højereliggende områder, efter dæmning har givet efter for jordskælv.
Jordskælv har forårsaget ødelæggelser for milliarder, vurderer New Zealands premierminister. Foto viser forvredne jernbaneskinner og en delvist ødelagt hovedvej nær byen Kaikoura.
Jordskælv har forårsaget ødelæggelser for milliarder, vurderer New Zealands premierminister. Foto viser forvredne jernbaneskinner og en delvist ødelagt hovedvej nær byen Kaikoura. Foto: Handout/Reuters

Flere skælv og mange efterskælv har rystet New Zealand, hvor mindst to er dræbt og mange bygninger og veje er ødelagt.

Lige efter midnat lokal tid natten til mandag ramte et kraftigt jordskælv cirka 100 kilometer fra byen Christchurch, der ligger på den sydlige af New Zealands to hovedøer.

Skælvet, som var det voldsomste, havde en styrke på 7,8. Det fik en dæmning til bryde sammen i nærheden af floden Clarence River, hvor en "mur af vand" strømmer ned ad floden.

- Beboere langs Clarence River rådes til omgående at søge mod højereliggende områder, beretter Radio New Zealand.

Siden da er der registreret hundredvis af mindre skælv samt endnu et kraftigt ét, der ifølge USA's geologiske undersøgelser (USGS) havde en styrke på 6,2.

Medier i New Zealand rapporterer, at en 100 år gammel kvinde og hendes svigerdatter var blevet gravet fri af murbrokker og havde overlevet i byen Kaikoura, hvor deres hus styrtede sammen under det første og det kraftigste skælv.

Den yngre kvindes mand blev dræbt.

Hovedvejen til Kaikoura, som er et populært turistmål, er blokeret af jordskred, og telekommunikation, vand og elektricitet er afbrudt til byen.

Militæret og redningshold har sendt helikoptere til byen.

En kvinde blev ifølge lokale medier også dræbt på bjerget Mount Lyford, sydvest for Kaikoura. Der er dog en vis usikkerhed om, hvorvidt kvinden døde af en sygdom.

En del personer har brækkede lemmer, sår og blå mærker efter skælvene.

Premierminister John Key siger, at antallet af dræbte og kvæstede efter alt at dømme vil forblive meget lavt, men forsvarsminister Gerry Brownlee siger, at ødelæggelserne af infrastrukturen vil være et stort problem i lang tid.

Avisen New Zealand Herald har bragt billeder af tre køer, som er efterladt på en lille ø, efter at den omliggende jord forsvandt under jordskred.

Premierministeren siger ifølge Radio New Zealand, at alene det første store skælv har forårsaget ødelæggelser for mindst "et par milliarder dollar". To milliarder svarer til 9,8 milliarder kroner.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.