Flere når hjem til aftensmaden i dag

Antallet af danskere, der arbejder over, er det laveste siden 2007. Virksomhederne kan have ansat lidt flere, end opsvinget egentlig kunne bære, mener flere eksperter.
Flere kan gå hjem til fast tid. Der bliver lagt færre overarbejdstimer.
Flere kan gå hjem til fast tid. Der bliver lagt færre overarbejdstimer. Lars Bech/Scanpix/arkiv

Dobbelt så mange danskere går hjem til tiden i dag, end før finanskrisen satte ind. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af danskere, der arbejder over, er det laveste siden 2007.

Overarbejdet er faldet med 52 procent siden starten af 2007. Og selv om der nu bliver talt om faldende ledighed og stigende vækst, er overarbejdet faldet yderligere i første halvår af 2014.

Virksomhederne kan have overvurderet opsvinget og ansat flere, end der faktisk er brug for, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet).

”Det stemningsskifte, der er sket, kan have fået virksomhederne til at tage lidt for mange ind, før opsvinget har bidt sig fast,” siger chefanalytiker Erik Bjørsted.

Vi deles om arbejdet

Udover mindre overarbejde der også blevet lidt flere flere på deltid, påpeger Erik Bjørsted.

Det gælder både for deltidsansatte, der har valgt det selv, og dem, der gerne ville have flere timer, men ikke kan få det.

”Opsvinget er ikke så kraftigt endnu. En del af det danske fleksicurity-system er, at man hamstrer medarbejdere, som man forventer at få brug for,” siger Erik Bjørsted.

Der er altså noget, der tyder på, at man i højere grad ’deles om arbejdet’, og på den måde undgår overarbejde, vurderer chefanalytikeren fra AE-Rådet.

Så går man og drømmer om at gå ned i tid er der god sandsynlighed for et ja, hvis man går ind og spørger chefen nu. Det vurderer cheføkonom i Dansk Erhverv Michael Stæhr.

”Helt i starten af året var der en meget positiv stemning i erhvervslivet. Men da vi kom tilbage efter sommerferien, så det ud som om, de havde brugt alle pengene på ferien, og der ikke var mere tilbage,” siger han.

LO: Ingen tegn på flaskehalse

Da det begyndte at gå bedre sidste år, bad mange virksomheder deres medarbejdere arbejde lidt over.

”Men det kan man ikke blive ved med. Det er relativt dyrt. Så hev de nogle ind, og så er 2014 blevet en vekslen mellem tro på opsvinget og tvivl,” siger Michael Stæhr.

Hovedforbundet LO repræsenterer over en million lønmodtagere. Her ser cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen en tendens til faldende overarbejde blandt arbejdere i byggeriet i første halvdel af 2014.

Han deler dog ikke opfattelsen af, at virksomhederne har ansat for mange medarbejdere. Udviklingen i overarbejde viser derimod klart, at det ikke er mangel på arbejdskraft, der bremser udviklingen.

”Tallene kan i hvert fald anvendes til dæmpe angsten hos de meget få økonomer, der mener, at arbejdsmarkedet skulle nærme sig en flaskehalssituation," siger Jan Kæraa Rasmussen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.