Flere lærlinge må spejde efter en praktikplads

Det går den gale vej med antallet af uddannelsesaftaler. Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet. LO mener, at arbejdsgiverne svigter, mens DA peger på, at eleverne bør tage imod tilbud om skolepraktik.
Mangel på praktikpladser har været et problem i årevis. Billedet her er fra en aktion tilbage i 2011. Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at det går den gale vej. Der er blevet lavet færre uddannelsesaftaler mellem lærlinge/elever og arbejdsgivere det seneste år.
Mangel på praktikpladser har været et problem i årevis. Billedet her er fra en aktion tilbage i 2011. Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at det går den gale vej. Der er blevet lavet færre uddannelsesaftaler mellem lærlinge/elever og arbejdsgivere det seneste år. Scanpix, arkivfoto

Det er blevet sværere for de unge på erhvervsuddannelserne at mase en fod indenfor på en arbejdsplads.

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af uddannelsesaftaler er faldet med 2500 det seneste år (ultimo august).

Det er en rigtig uheldig udvikling, mener LO

“Vi hører ustandselig klagesange fra arbejdsgiverne om, at de mangler faguddannet arbejdskraft. Men når det kommer til at uddanne den arbejdskraft, som skal bruges i fremtiden, stikker de hovedet i busken,” siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Ser lærlinge som fleksibel arbejdskraft

I foråret blev erhvervsuddannelserne reformeret, og i den forbindelse blev det blandt andet muligt for de unge at fordele deres praktikperiode i flere virksomheder. Det var et forsøg på at imødekomme virksomheder, der kun kan tilbyde uddannelse i kortere perioder.

LO mener, at nogle virksomheder nu udnytter den fleksible ordning.

“Flere virksomheder kan være med, og nogle har heldigvis benyttet sig af muligheden. Men andre vælger desværre tilsyneladende at spekulere i at nedlægge hele uddannelsesaftaler og erstatte dem med korte aftaler. Det dur' naturligvis ikke. Vi ser en tendens til, at arbejdsgiverne betragter lærlingene som en fleksibel arbejdskraft, de kan tage ind i korte perioder efter behov. Det er ganske enkelt misbrug af muligheden for at indgå korte aftaler," siger Ejner K. Holst.

DA: De må bruge praktikcentrene

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) hæfter man sig ikke ved de manglende uddannelsesaftaler, men peger på, at  “langt de fleste elever kommer i virksomhedspraktik på et eller andet tidspunkt, hvis de starter i praktikcentret.”

Her fokuserer man på, at 4000 elever har fravalgt at fortsætte deres uddannelse i et praktikcenter, som er den mulighed, de har, hvis de ikke kan få plads hos en arbejdsgiver.

Chefkonsulent hos DA Simon Neergaard-Holm siger:

“Elever, der har tilmeldt sig en erhvervsuddannelse, bør udnytte deres uddannelsesgaranti og fortsætte i et praktikcenter, hvis de ikke har en praktikplads. Det er mærkeligt, at eleverne ikke gør brug af praktikcentrene, når de sikrer muligheden for at fuldføre uddannelsen.”

LO mener i stedet, at det efter reformen nu bør være muligt at "forøge antallet af hele uddannelsesaftaler."

“Rammerne er der. Nu er tiden inde til, at arbejdsgiverne leverer deres del af garantien,” siger Ejner K. Holst.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.