Flere kontanthjælpsmodtagere kommer i virksomhedspraktik

Kommunerne har lyttet til eksperternes anbefalinger om, at flere kontanthjælpsmodtagere skal have foden inden for på arbejdsmarkedet igennem en virksomhedspraktik.
Jobcentrene er blevet bedre til at få virksomhederne til at tage kontanthjælpsmodtagere i praktik.
Jobcentrene er blevet bedre til at få virksomhederne til at tage kontanthjælpsmodtagere i praktik. Arkivfoto: Colourbox

Det skal være slut med forløb og projekter langt fra virksomhederne. Hvis kontanthjælpsmodtagerne skal have en fod indenfor på arbejdsmarkedet, skal de i løntilskud eller virksomhedspraktik.

Sådan lød det for et år siden fra eksperterne i det såkaldte Carsten Koch-udvalg, der blev sat i verden af den tidligere regering for at kulegrave beskæftigelses-indsatsen.

Og selvom der ikke er kommet nogen lovændringer ud af de 28 anbefalinger, er kommunerne blevet bedre til at virksomhedsrette indsatsen over for kontanthjælpsmodtagere, viser nye tal fra Jobindsats.dk.

- Supertankeren har ændret kursen med nogle få grader, og vi må håbe, det er begyndelsen til et sving. Jeg bliver glad, hver gang jeg ser, at der er kommuner, der styrker den virksomhedsrettede indsats, siger Per Kongshøj Madsen, professor ved Aalborg Universitet og medlem af Carsten Koch-udvalget.

Han mener dog stadig, at mange kontanthjælpsmodtagere ikke får den rette hjælp til at komme tilbage i job.

Banker på hos virksomhederne

I januar i år var 15.265 kontanthjælpsmodtagere i virksomhedspraktik. Det er over 3.000 flere end i januar 2015, før Carsten Koch-udvalget kom med sine anbefalinger.

Til gengæld er antallet af løntilskud faldet, men det er der ifølge Kommunernes Landsforening (KL) to gode forklaringer på:

- I en tid med faldende ledighed og flere jobåbninger er der færre kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for løntilskud, og det er mere oplagt for jobcentrene at satse på ordinære job i stedet, siger Ulrik Petersen, der er chefkonsulent i Center for vækst og beskæftigelse i KL.

Den anden forklaring er, at det er blevet dyrere for kommunerne at ansætte en i løntilskud. Samlet set har der dog været en stigning i de virksomhedsrettede tilbud, så de nu udgør 38,8 procent af alle aktiveringstilbud mod 36,3 procent i januar 2015.

Det skyldes, at kommunerne har ansat flere medarbejdere til at opsøge virksomhederne og overbevise dem om, at de skal give kontanthjælpsmodtagerne en chance. Det viser en undersøgelse, som KL gennemførte i oktober 2015.

Her svarede 46 kommuner, at de inden for det seneste år har gennemført en opnormering i forhold til virksomhedsservice.

- Det betyder, at de ansætter flere medarbejdere til at opsøge virksomhederne, og siden vores undersøgelse er der endnu flere kommuner, der har gjort det samme, siger Ulrik Petersen fra KL.

Kan gøre det endnu bedre

I KL er de godt tilfreds med udviklingen i retning af en mere virksomhedsrettet indsats, men kommunerne kan gøre det endnu bedre, hvis reglerne for løntilskud og virksomhedspraktik bliver forenklet.

- Politikerne sender nogle stærke signaler om, at vi skal satse på virksomhedsrettet aktivering. Derfor synes vi også, der er god grund til at kigge på og gennemføre de mange glimrende forslag, som Carsten Koch-udvalget kom med for dem i udkanten af arbejdsmarkedet, siger Ulrik Petersen fra KL.

Selvom regeringen ikke har ændret lovgivningen som følge af Carsten Koch-udvalgets anbefalinger, har de sat gang i en række projekter, der er inspireret af eksperternes anbefalinger. Læs mere om projekterne her.

Kontanthjælsmodtagere i aktivering

I januar 2015 var 28,8 procent af de aktiverede kontanthjælpsmodtagere i virksomhedspraktik. I januar i år var tallet steget til 33,4 procent.

Samtidig er andelen af kontanthjælpsmodtagere i løntilskud faldet fra 7,5 procent til 5,4 procent.

Samlet set er der dog en stigning i andelen af virksomhedsrettede indsatser.

Antallet af "øvrige vejlednings- og opkvalificeringsforløb" er også steget i samme periode, selvom det netop var de forløb, som Carsten Koch-udvalget gerne ville have reduceret.

Men stigningen på cirka 4.000 forløb fra januar 2015 til januar 2016 kan ifølge KL forklares med, at der i samme periode er kommet omkring 4.000 flygtninge ind i kontanthjælpssystemet, som ender i den kategori, fordi de modtager danskundervisning.

Kilde: Jobnet.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.