Flere dyre konfirmationsfester: "Tenderer små bryllupper"

Danskere bruger flere penge på konfirmationsfester, og især de største fester med et budget over 30.000 kroner er i stigning.
Danskerne bruger flere penge på konfirmationsfesterne. 
Danskerne bruger flere penge på konfirmationsfesterne.  Foto: Scanpix arkiv

Dyre gaver, konfirmationstøj, tryllekunstnere, hotelfester og klassiske biler til at køre konfirmanden. Danskere bruger flere penge på konfirmationsfester, og især de største fester med et budget over 30.000 kroner er i stigning.

Det viser tal fra TNS Gallup lavet for Nordea.

I år bruger forældrene i gennemsnit 19.425 kroner på festen for deres søn eller datter, og dertil kommer tøj og konfirmationsgave, som i snit løber op i mere end 10.000 kroner.

Tallene viser en stigning på næsten 5 procent siden 2013, og prisen for festen og gaven fra forældrene er nu højere end i 2007 før finanskrisen - også, når der korrigeres for inflation.

Samtidig dækker tallene over store variationer. Mens 40 procent af konfirmationsfesterne holdes for under 15.000 kroner eksklusive gave og tøj, bliver 12 procent af konfirmanderne fejret for et beløb, der overstiger 30.000 kroner for festen alene.

- Det billede, vi ser, følger den udvikling, der er i samfundet lige nu, hvor topchefer og andre meget højtlønnede har haft de største lønhop. Der er kommet flere af dem, der virkelig har råd til at bruge penge - og det gør de. De giver den i den grad gas med konfirmationerne, siger forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

Men også helt almindelige familier bruger flere penge, når de holder konfirmation eller nonfirmation.

- Der er råderum til at gøre det nu. Vi har fremgang i reallønnen og superlav inflation, og vi sporer generelt en optimisme hos forbrugerne. Vi prioriterer at bruge de penge, vi kan, når sønnen eller datteren skal konfirmeres. Det er jo once in a lifetime - konfirmationen kommer aldrig igen, så det er en fest, vi gerne bruger penge på, vurderer Ann Lehmann Erichsen.

Mikkel Schultz, der de seneste 6 år har drevet netstedet konfirmationsportalen.dk, som henvender sig til både kommende konfirmander, forældre og gæster, der søger inspiration til konfirmationen, genkender tendensen.

- Nogle af festerne tenderer små bryllupper - det skal være den perfekte fest. Både i år og sidste år har en del kigget på hotelfester, lydudstyr til udlejning, underholdning som for eksempel en tryllekunstner og konfirmandkørsel i klassiske biler. Det siger noget om, hvad det er for en type fester, der bliver holdt.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.