Flere børn per voksen: SFO-pædagoger skal løbe stærkere

I dag er det første skoledag på landets folkeskoler. For mange af de yngste elever betyder det også, at de skal i SFO, og her er der stor chance for, at der er færre voksne, end de er vant til.
Nye beregning fra pædagogernes fagforening, BUPL, viser, at der fortsat skæres i antallet af pædagoger i SFO’er.
Nye beregning fra pædagogernes fagforening, BUPL, viser, at der fortsat skæres i antallet af pædagoger i SFO’er. Foto: Claus Bech/Arkiv/Scanpix

Normeringerne i SFOer, klubber og fritidstilbud er blevet forringet markant i perioden fra 2009 til 2014, viser en ny undersøgelse fra pædagogernes fagforening BUPL på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Berlingske Nyhedsbureau.

Undersøgelsen viser, at mens der tilbage i 2009 gennemsnitligt var 13,2 børn per voksen i SFO’erne, var der sidste år 15,1 børn per voksen. BUPL anbefaler, at der kun er otte børn per voksen, og på baggrund af opgørelsen opfordrer BUPL nu regeringen og kommunerne til at ændre de nuværende forhold.

Går udover både store og små

De arbejdsvilkår, som SFO-pædagogerne skal arbejde under, når en voksen skal tage sig af omkring 13 børn, er ikke i orden, mener faglig sekretær i pædagogernes fagforening Lars Søgaard.

Han er ikke i tvivl om, at den lave normering vil ramme både børn og voksne.

- Det har selvfølgelig den betydning, at det bliver hårdere at være pædagog, fordi der bliver flere børn, man skal tage sig af. Men det har også den konsekvens, at man har sværere ved at få øje på de børn, som har problemer. Derudover bliver det sværere at arbejde med nogle af de ting, der handler om børns kammeratskab, fordi der simpelthen er for få pædagoger til for mange børn, siger han til Berlingskes Nyhedsbureau.

Lars Søgaard håber, at regeringen vil sørge for flere pædagoger i SFO’erne og fritidshjemmene, når undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) har foretaget sit bebudede eftersyn af folkeskolereformen.

I Kommunernes Landsforening er man bekendt med udvikligen i SFO'erne, men man slår fast, at det handler om prioriteringer, når der lægges budget.

- Vi har været underlagt stramme økonomiske rammer i mange år. De offentlige finanser har været pressede, og vi bliver nødt til at forholde os til de vilkår, der er, siger Morten Mandøe, cheføkonom i KL, til DR.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.