Flemming fra Arbejdstilsynet advarer: "Nu er der stor risiko for flere ulykker"

Arbejdstilsynet skal fyre 125 medarbejdere, og det vil ramme hårdt inden for kerneopgaverne med at kontrollere arbejdsmiljø og sikkerhed, advarer tillidsrepræsentant.
- Det kommer til at gå ud over kontrolbesøg på store byggepladser, for der er ikke penge i grundbevillingen til at køre ud på byggepladser og kigge på bygherrens pligter. Risikoen for, at der kommer flere arbejdsulykker i byggeriet, er meget stor, forklarer Flemming Overby.
- Det kommer til at gå ud over kontrolbesøg på store byggepladser, for der er ikke penge i grundbevillingen til at køre ud på byggepladser og kigge på bygherrens pligter. Risikoen for, at der kommer flere arbejdsulykker i byggeriet, er meget stor, forklarer Flemming Overby. Foto: Privat

Torsdag var en trist dag for de ansatte i Arbejdstilsynet.

Med finanslovsaftalen skal Arbejdstilsynet nemlig spare millioner af kroner. Det betyder, at der nu skal fyres 125 medarbejdere - svarende til hver sjette ansat i Arbejdstilsynet.

- Vi er blevet orienteret om, at der skal nedlægges det, der svarer til 125 årsværk i Arbejdstilsynet. Vi regner med, at der vil blive udstedt fyresedler allerede i næste uge, fortæller Flemming Overby, tillidsrepræsentant for konsulenterne i Arbejdstilsynet Center Øst.

Han havde torsdag sammen med de øvrige tillidsrepræsentanter travlt med at få overblik over konsekvenserne af de massive nedskæringer.

- Der er en rigtig dårlig stemning lige nu. Dels tænker vi på, at vi bliver færre og kommer til at miste gode kolleger, men samtidig tænker vi også på, at arbejdsmiljøet bliver dårligere. Det går i høj grad ud over den faglige stolthed, siger Flemming Overby.

Kan ikke levere den samme indsats

Ifølge tillidsrepræsentanten er det nemlig ikke kun en trist dag for de ansatte i Arbejdstilsynet. Også for arbejdsmiljøet og sikkerheden på de danske arbejdspladser er det en trist finanslovsaftale.

- Nu har man skåret os ind til vores grundbevilling og så får vi en mindre bevilling ved siden af til social dumping. Det betyder, at vi langt fra kan levere den indsats, som vi har lavet indtil nu, siger Flemming Overby.

Han påpeger, at afskedigelserne vil ramme både administrationen, men også de ansatte, der står for de konkrete kontroller på for eksempel byggepladserne.

- Det kommer til at gå ud over kontrolbesøg på store byggepladser, for der er ikke penge i grundbevillingen til at køre ud på byggepladser og kigge på bygherrens pligter. Risikoen for, at der kommer flere arbejdsulykker i byggeriet, er meget stor, forklarer han.

Ifølge LO's beregninger er der med finanslovsaftalen afsat 80 millioner kroner mindre til arbejdsmiljø-indsatsen, end den tidligere SR-regering havde aftalt med Enhedslisten og SF.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.