Fleksjob på få timer får flere ufaglærte i arbejde

Fire ud af ti personer med minifleksjob var sidste år ufaglærte, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.
Hanne Dandanel er i fleksjob efter en psykisk lidelse og et forløb med jobprøvning. Billedet har ikke noget med historien at gøre.
Hanne Dandanel er i fleksjob efter en psykisk lidelse og et forløb med jobprøvning. Billedet har ikke noget med historien at gøre. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Når partierne bag fleksjobreformen i disse uger mødes for at evaluere ordningen, kan de sætte et positivt hak ud for i hvert fald én af den omstridte aftales målsætninger. De såkaldte minifleksjob på under ti timer om ugen får nemlig flere ufaglærte i arbejde.

Det viser Beskæftigelsesministeriets seneste opgørelse over uddannnelsesbaggrund for fleksjobbere.

- Jeg er meget tilfreds med, at minifleksjobordningen betyder, at flere borgere kommer i arbejde. Det har både værdi for den enkelte og for samfundet, siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre, til Avisen.dk.

Flere minifleksjob

Et minifleksjob er et fleksjob på under ti timer om ugen. Det blev oprettet i forbindelse med fleksjobreformen fra januar 2013 og havde netop til hensigt at få flere udsatte borgere i arbejde.

Før reformen, i juli 2012, var 37,2 procent af fleksjobberne ufaglærte, mens 19,9 havde en videregående uddannelse. Tre år efter, i juli 2015, var 42,5 procent af personerne i den ny minifleksjobordning ufaglærte, mens 14,5 havde en videregående uddannelse.

Andelen af fleksjobbere med erhvervsfaglig uddannelse er 43 procent i begge målinger.

Tendensen er den samme i en rapport fra SFI (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd) fra 2015, som bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt fleksjobbere i 2012 og 2013.

Også her fremgår det, at hver tredje af dem, der er ansat efter reformen, er ufaglærte. Det skal sammenholdes med, at hver femte af dem, der blev ansat i fleksjob før reformen, var ufaglærte.

- Især de korte fleksjob får flere med mindre arbejdsevner og dårligere helbred i arbejde. Det er blandt andet folk, som tidligere har haft svært ved at finde et fleksjob, siger seniorforsker ved SFI Mona Larsen til Avisen.dk.

Minifleksjobbene udgør samtidig en stadig større del af de fleksjob, der bliver oprettet.

Ifølge tal fra Jobindsats.dk var omkring en femtedel af alle de nye fleksjob, der blev oprettet i august 2013 minifleksjob. Tre år efter, i august 2016, udgjorde minifleksjobbene over halvdelen af de nye fleksjob, der blev oprettet.

I alt var 18.959 personer i minifleksjob i august 2016, mens der samlet blev oprettet 32.432 nye fleksjob.

Reform skal evalueres

Forligspartierne er i øjeblikket ved at evaluere den fleksjob- og førtidspensionsreformen. Reformen er blandt andet blevet kritiseret for at tvinge borgere ud i korte, meningsløse fleksjob.

I sidste uge foreslog De Radikale, at det nu ikke længere skal være muligt at tvinge personer ud i fleksjob, hvis de kun kan arbejde få timer om ugen.

Hos Venstre er Hans Andersen ikke i tvivl om, at minifleksjobsordningen skal fortsætte efter evalueringen.

- Vi skal samtidig se på, hvordan vi kan understøtte en progression, så fem timer måske kan blive til syv eller 10 for dem, der kan, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.