Fleksible dagpengeregler kan skabe flere småjobs

Hvis de ledige søger flere småjobs, vil arbejdsgiverne også slå flere småjobs op, mener dagpengekommissionen. Men det virker kun, hvis arbejdsgiverne bliver tvunget til at slå stillingerne op på Jobnet i stedet for at rekruttere medarbejdere fra Østeuropa, mener 3F.
Fremover skal en times arbejde give ret til to timers dagpenge. Og derudover kan man slippe for at få karensdage uden dagpenge, hvis man har haft småjobs som eksempelvis ærteplukker.
Fremover skal en times arbejde give ret til to timers dagpenge. Og derudover kan man slippe for at få karensdage uden dagpenge, hvis man har haft småjobs som eksempelvis ærteplukker. Foto: Scanpix/arkiv

Det skal være lettere for de ledige at tage vikariater og midlertidige jobs, foreslår Dagpengekommissionen. Og det vil få arbejdsgiverne til at slå flere småjobs op, lyder logikken.

- Vi tror, det vil få arbejdsgiverne til at slå den slags jobs op, fordi de nu kan få dem besat, siger økonomiprofessor Michael Rosholm, som er medlem af Dagpengekommissionen.

Men der skal mere til for at få arbejdsgiverne til at slå jobbene op, i hvert fald inden for jordbrug og gartneri, der er præget af sæsonarbejde. Det mener Arne Grevsen, der er formand for Den Grønne Gruppe i 3F.

- Problemet er, at arbejdsgiverne ikke slår stillingerne op via Jobnet, fordi de ønsker at gå uden om det danske arbejdsmarked og rekruttere medarbejdere fra Østeuropa i stedet, siger han.

Mere fleksibel genoptjening

I dag skal et job vare over en uge, for at den ledige kan bruge det til at genoptjene ret til dagpenge. Og faktisk risikerer man at få en lavere dagpengesats, hvis man takker ja til et midlertidigt job til en lav løn.

Derfor giver det sjældent mening for den ledige at tage småjobs. Det vil dagpengekommissionen lave om på med et mere fleksibelt system for genoptjening af dagpengeretten.

Fremover skal en times arbejde give ret til to timers dagpenge. Og derudover kan man slippe for at få karensdage uden dagpenge, hvis man har haft småjobs.

- I dag har de ledige ikke tilskyndelse til at tage den her type jobs. Men når arbejdsgiverne så oplever, at det bliver nemmere at få jobbene besat, så kan det jo være, at de har nogle flere af dem, siger Michael Rosholm.

Det kan eksempelvis være nogle af de jobs, som i dag bliver besat af udlændinge. Men dagpengekommissionen understreger, at det skal foregå på almindelige danske vilkår.

Jobs skal på Jobnet

Tankegangen med at gøre det lettere for de ledige at tage småjob er rigtig god, mener Arne Grevsen fra 3F's Grønne Gruppe.

Det virker bare kun i de brancher, hvor der er overenskomst, og hvor arbejdsgiverne søger efter medarbejdere på normal vis.

- Men inden for jordbrug ser jeg ikke, at det her i sig selv vil udløse, at arbejdsgiverne slår deres ledige jobs op, siger han.

Derfor foreslår Arne Grevsen, at politikerne samtidig pålægger arbejdsgiverne at slå alle ledige stillinger op på Jobnet.dk, som er jobcentrenes jobbank.

- Når man nu pålægger lønmodtagerne så pokkers meget, kunne man også godt pålægge arbejdsgiverne det, mener han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.