Fleksibilitet og trivsel går hånd i hånd

Hvis balancen mellem arbejdsliv og privatliv skal gå op i en højere enhed, er det en forudsætning, at medarbejderne får frie hænder til at tilrettelægge deres egen arbejdstid. Det viser en ny undersøgelse af ingeniørernes work-life-balance, som Akademikerne (AC) og Ingeniørforeningen, IDA står bag.
Foto: Scanpix/Iris

Det er gift for trivslen og det psykiske arbejdsmiljø, når balancen mellem privatliv og arbejdsliv skrider. Men hvis man har indflydelse på at tilrettelægge sin egen arbejdstid, så hverdagen også fungerer uden for jobbet, har det en klar positiv effekt på trivslen.

I undersøgelsen svarer 38 procent af de ingeniører, som kun i lav eller lavere grad selv kan placere deres arbejdstid, at de har en god balance mellem arbejde og fritid. Det står i skarp modsætning til den gruppe, som i høj eller meget høj grad selv planlægger deres arbejdsdag. Her svarer hele 69 procent, at de har en god eller meget god balance mellem arbejde og fritid.

"Undersøgelsen dokumenter, at når en arbejdsplads lægger micro-management på hylden og i stedet udviser tillid og lader medarbejderne tilrettelægge deres arbejdsdag, så øges trivslen også. Nøgleordet er fleksibilitet, og jo mere arbejdslivet griber ind i privatlivet eksempelvis i forhold til tilgængelighed, så har det stor betydning, at medarbejderne får indflydelse og mulighed for selv at tilrettelægge deres arbejde. Det skal naturligvis ske, så arbejdstiden ikke løber løbsk, for samme undersøgelse viser, at de ingeniører, som ofte arbejder over, mistrives," siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

"Ofte spørger ledere, hvad de konkret kan gøre for deres medarbejderes trivsel, da de er lidt famlende. Her er der et håndgribeligt værktøj, som virker. Hvis endnu flere ledere viser tillid til, at medarbejderne rent faktisk godt selv kan planlægge deres arbejdsdag, så kan man utvivlsomt forebygge mange tilfælde af stress," siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.