Fire ting du skal vide om sex under graviditet

Det er klart, du ved en hel del om sex, siden du er endt med en bule på maven – men derfor kan du godt have mange spørgsmål angående det at være gravid og have sex. Bliv klogere her.
Er graviditet og sex en god kombi? Læs med her.
Er graviditet og sex en god kombi? Læs med her. FOTO: Scanpix

- Kan jeg skade barnet?
- Vil den vide, at vi har sex?
- Er det sikkert?

Og og og ... du har et væld af spørgsmål, du søger svar på, første gang du er gravid. Det har de fleste, fortæller Mary Jane Minkin, MD og klinisk professor i gynækologi på Yale Medical School til Health.com.

Men der er ingen grund til at gå i panik eller stresse over de mange spørgsmål. Der findes fornuftige svar på dem alle, og dem har doktor Mary Jane tænkt sig at hjælpe med lige her.

Er det sikkert at dyrke sex?

- Sex er som hovedregel helt sikkert, siger Mary Jane.

Hun fortæller, at den lille bebs i maven intet aner om, hvad der foregår. I risikerer ikke at ramme den i ansigtet, og for de fleste par er det helt sikkert at dyrke sex igennem hele graviditeten.

Faktisk indeholde sperm et hormon, der angiveligt er med til at sætte fødsler i gang hos kvinder, der er gået over tid – og derfor opfordres par også til sex, hvis de vil sætte fødslen i gang, fortæller lægen.

Af selv samme grund skal par, der risikerer at gå i for tidlig fødsel, holde igen med de seksuelle udskejelser.

Er alle stillinger i orden?

Der er ingen rigtig eller forkert måde at have sex på, når I venter på den lille ny. Du kan ikke skade fosteret mere eller mindre ved at gøre det forfra eller bagfra … vælg den stilling I bedst kan lide, råder doktoren.

Er det normalt at miste lysten?

Studier viser, at mange kvinder i slutningen af deres graviditet, har mindre lyst til sex. Det er helt normalt, og du er sikkert både psykisk og fysisk udfordret på dette tidspunkt i din graviditet. Derfor står sex ikke øverst på din liste.

Hormoner kan også nedsætte din lyst, forklarer Mary Jane.

Er sex i orden, hvis manden er syg?

Du skal holde dig fra din mand, hvis I får en mistanke om, at han har en seksuel overført sygdom.

- Hvorfor udsætte dig selv for noget dumt, siger Mary Jane og hentyder til, at du nemt kan give smitten videre til dit barn, hvis du får det af din partner.

Lad ham derfor teste og vær bevidste om, at intet beskytter 100 procent. Får du for eksempel klamydia eller gonore, kan det i værste fald gøre barnet blind, fortæller Mary Jane.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.