Finske punkere med Downs syndrom til Eurovision

Et finsk punkband repræsenterer landet ved Melodi Grand Prix i Østrig.
Reuters

Heavyrockerne fra Lordi vandt i 2006 det europæiske MGP med blandede reaktioner til følge. Sidste år vandt drag-artisten Conchita Wurst fra Østrig.

Igen i år får vi en skæv deltager, en excentriker og original sammenlignet med de pæne og konventionelle sangere, vi ofte møder i Melodi Gran Prix.

Det drejer sig om punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät, en gruppe bestående af medlemmer med Downs symdrom, der i aftes vandt overbevisende ved finnernes MGP. Juryen gav dem "kun" en fjerdeplads, men seerne gav dem 37,4 procent af stemmerne.

Deres vindersang Aina mun pitää ("altid skal jeg gøre ting") er - i bedste punkånd - bare 1,5 minut lang.

DR.dk skriver, at bandet blev dannet i 2009 og allerede året efter opnåede kultstatus, der er lavet en dokumentar om bandet, The Punk Syndrome, og de har turneret Norge og Tyskland.

Punkrock opstod i 1970erne og nåede sin udbredelse i USA og England for derefter at slå igennem i Danmark. Navnene hed blandt andet The Ramones, The Clash, Sex Pistols, og herhjemme var Sods de helt store. Sods, der senere blev til Sort Sol.

The Sex Pistols provokerede så meget, at engelske radiokanaler nægtede at spille den satiriske "God Save the Queen". Finnerne kommer næppe til at provokere lige så meget.

Sangkonkurrencen bliver afholdt i Wien i Østrig 23. maj 2015.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.