Finanstilsynet ser på om boligkøbere låner for meget

Bankerne tillader kunderne at låne flere penge i forhold til deres husstandsindkomst, når de køber en bolig.
Finanstilsynet har derfor bedt bankerne om at indsende en lang række oplysninger om deres nyudlån til boligkøbende kunder.
Finanstilsynet har derfor bedt bankerne om at indsende en lang række oplysninger om deres nyudlån til boligkøbende kunder. Foto: SKAFTE RUMLE/Polfoto

Den glohede temperatur på boligmarkedet i København og Aarhus har fået Finanstilsynet til at undersøge, om bankerne går på kompromis med kredithåndteringen, når de yder lån til boligejerne i området.

Det skriver Finans.dk onsdag.

Det sker helt konkret ved at kigge på, om bankerne tillader kunderne at låne for mange penge i forhold til deres indkomst - den såkaldte gældsfaktor.

- Gældsfaktoren kan i den aktuelle situation være særlig vigtig som styringsredskab for bankerne, siger Kristian Vie Madsen, konstitueret direktør i Finanstilsynet.

Og der er sket et skred, hvis man spørger prissammenligningsportalen Mybanker.dk.

- Helt klart. Hvor bankerne tidligere tillod kunderne at låne husstandsindkomsten gange 3,5, når de købte bolig, hedder det i dag snarere husstandsindkomsten gange fire.

- Og jeg vil ikke afvise, at der er tilfælde, hvor bankerne tillader en endnu større gældsfaktor, siger John Norden, administrerende direktør i Mybanker.dk.

Finanstilsynet har derfor bedt bankerne om at indsende en lang række oplysninger om deres nyudlån til boligkøbende kunder.

- Vi er ved at kortlægge, hvordan en række af de store og mellemstore institutter agerer på boliglånemarkedet i de store byer, blandt andet med hensyn til ændringer i krav til kundernes gældsfaktor og rådighedsbeløb, siger Kristian Vie Madsen.

Danske Bank og Nordea erkender, at gældsfaktoren er kravlet i vejret, men det skyldes henholdsvis rentefald og flere handler, lyder det.

Jyske Bank og Nybolig kan omvendt ikke genkende billedet af, at gældsfaktoren skrider.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.