Finanslov: Rabat på fagforening kan svække gule forbund

Regeringens forslag om højere fradrag på fagforeningskontingent vil påvirke hver sjette, viser ny undersøgelse. Venstre vil blokere forslaget, hvis de igen får indflydelse på finansloven.
De overenskomstbærende 'røde' fagforeninger har i en årrække kæmpet for at holde fast i medlemmerne og tiltrække nye. Men det øget skattefradrag på kontingentet måske ændre på.
De overenskomstbærende 'røde' fagforeninger har i en årrække kæmpet for at holde fast i medlemmerne og tiltrække nye. Men det øget skattefradrag på kontingentet måske ændre på. FOTO: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Medlemsflugt og hård konkurrence fra billige 'gule' fagforeninger har gennem en årrække svækket de traditionelle overenskomstbærende fagforeninger.

Men det kan ændre sig, hvis regeringens forslag om rabat på fagforeningskontingenter vinder opbakning i de kommende ugers forhandlinger om næste års finanslov.

Hver sjette vil blive påvirket til enten at forblive medlem af en fagforening, melde sig ind i en, eller fravælge en billigere uafhængig fagforening.

Det viser en ny meningsmåling foretaget blandt 611 danskere af Wilke for Avisen.dk.

Ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er det afgørende at bevare en høj organisationsgrad på det danske arbejdsmarked.

"Vi ønsker at fremme, at så mange lønmodtagere som muligt melder sig ind i en faglig organisation, fordi det er det stabile grundlag, den danske model står på. Og det skal den også i fremtiden," siger hun.

VKO satte fradraget ned

I forbindelse med genopretningspakken i 2010 besluttede VKO-regeringen at nedsætte fradraget for faglige kontingenter fra 6.000 til 3.000 kroner årligt.

Nu vil SR-regeringen skrue fradraget op til 6.000 kroner igen.

Det betyder en besparelse på op til 120 kroner om måneden for alle, der betaler mere end 250 kroner i månedligt kontingent.

Det højere fradrag vil altså kun være en fordel for medlemmer af overenskomstbærende fagforeninger, hvor et medlemskab ofte koster over det dobbelte af en alternativ fagforening som for eksempel Krifa eller Det Faglige Hus.

For Enhedslisten skaber regeringens forslag et godt udgangspunkt for at forhandle finanslov.

"Så har vi da fået normaliseret tingene igen," siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

Venstre vil blokere

Ifølge den nye undersøgelse vil fire procent være mindre tilbøjelige til at melde sig ud af deres fagforening, hvis medlemskabet bliver billigere.

Seks procent vil være mindre tilbøjelige til at vælge en billigere fagforening, mens seks procent, som i dag står uden for fagforening, vil overveje at melde sig ind.

"Det er mange flere, end jeg lige havde forventet. Så det er virkelig positivt," siger Christian Juhl fra Enhedslisten.

Der bliver dog næppe nogen fagforeningsrabat, hvis regeringen som sidste år ender med at lave finanslov med de borgerlige partier.

"Det blive ikke en del af finansloven, hvis regeringen skal forhandle med os," lyder det kontant fra Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen.

Vil hellere bevare håndværkerfradrag

Rabat på faglige kontingenter er forkert brug af skattekroner, mener Hans Andersen.

"Vi vil hellere bruge pengene på at fortsætte bolig-job ordningen (håndværkerfradraget, red.), så vi sikrer, at flere mennesker kommer i job fremadrettet," siger han.

På højdepunktet i 1995 var 73 procent af lønmodtagerne medlem af en fagforening - og 66 procent medlem af en overenskomstbærende organisation.

I 2014 er organisationsgraden 69 procent, og kun 54 procent er medlem af et overenskomstbærende forbund.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen afviser at svare på spørgsmål om eventuelle forhandlinger med Venstre om finanslov.

Fagforeningsrabat

 

Regeringen vil hæve fradraget for fagforeningskontingenter fra 3.000 til 6.000 kr. årligt. Det bliver altså billigere at være medlem af en fagforening. Hvilke af disse udsagn vil passe bedst til dig?

 

 

  • Jeg vil være mindre tilbøjelig til at melde mig ud - 4 pct.
  • Jeg vil være mindre tilbøjelig til at vælge en billigere fagforening - 6 pct.
  • Jeg forbliver medlem af min fagforening uanset hvad - 59 pct.
  • Jeg er ikke i fagforening, men vil være mere tilbøjelig til at melde mig ind i en - 6 pct.
  • Jeg er ikke i fagforening, og sådan er det - 20 pct.
  • Ved ikke - 5 pct.

 


Kilde: Wilke for Avisen.dk. 611 adspurgte i september 2014

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.