Finanslov: Blå blok dropper ID-kort på byggepladser

Regeringen og partierne i blå blok har skrottet de obligatoriske ID-kort i byggebranchen, som skulle sikre mod social dumping og forbedre arbejdsmiljøet.
Det obligatoriske ID-kort på landets byggepladser er på vej ud med blå bloks finanslovsaftale, erfarer Avisen.dk
Det obligatoriske ID-kort på landets byggepladser er på vej ud med blå bloks finanslovsaftale, erfarer Avisen.dk Bente Jæger Alsing

Som en del af finanslovsaftalen har regeringen og de øvrige partier i blå blok valgt at skrotte det obligatoriske sikkerhedskort (også kendt som ID-kort) på landets byggepladser.

Det fremgår af den finanslovaftale, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterede torsdag.

Partierne i blå blok vil i stedet bruge de penge, der var afsat til at indføre det obligatoriske ID-kort, til andre kontrolinitiativer på arbejdsmarkedet.

"Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er enige om en fornyet prioritering af midlerne afsat til et obligatorisk sikkerhedskort i byggeriet."

"Aftaleparterne er i tråd med den tidligere regerings erfaringer enige om, at det er vanskeligt at pege på en hensigtsmæssig model for implementering af det obligatoriske sikkerhedskort. Der er på den baggrund enighed om at omprioritere de afsatte midler til en række initiativer, som understøtter kontrollen med ordnede forhold på det danske arbejdsmarked," hedder det i finanslovsaftalen.

Rød blok indførte id-kortet - blå blok dropper det

Som en del af finanslovsaftalen vil partierne i blå blok i stedet bruge flere penge på at styrke kontrolindsatsen i samarbejde mellem Arbejdstilsynet, Skat og Politiet, ligesom det såkaldte RUT-register for udenlandske virksomheder, som udfører opgaver i Danmark, skal udvides.

Ifølge aftalen skal der i 2017 afsættes 25,6 millioner kroner til "en styrket og fokuseret myndighedsindsats", mens der i årene 2016-2020 afsættes i alt 37 millioner kroner til at udvide RUT-registret med "en række oplysningskrav og yderligere funktioner".

Deruduover vil der i 2016 blive brugt 4,7 millioner kroner og 4 millioner kroner i årene 2017-2020 på en styrket kontrolindsats, hvor Arbejdstilsynet får udvidede muligheder for at kontrollere, om udenlandske virksomheder i Danmark reelt er etableret deres hjemland og dermed omfattet af udstationeringsreglerne.

Aftalen om at indføre et obligatorisk ID-kort på byggepladserne blev lavet af partierne i rød blok tilbage i juni sidste år. Tanken bag kortet var, at det skulle give bedre mulighed for at holde øje med uorganiseret udenlandsk arbejdskraft og at kontrollere arbejdsmiljøet.

Planen var, at ID-kortet skulle have været indført inden sommeren i år, men det trak ud. og nu har partierne i blå blok altså valgt helt at droppe det.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.