Fifa får smæk for at nedlægge racismeudvalg

Et udvalg, der skulle bekæmpe racisme i fodbold, er blevet nedlagt. Arbejdet er fuldført, siger Fifa.
Generalsekretær Fatma Samoura forsikrer, at Fifa fortsat tager kampen mod diskrimination alvorligt, selv om et særligt udvalg er blevet opløst.
Generalsekretær Fatma Samoura forsikrer, at Fifa fortsat tager kampen mod diskrimination alvorligt, selv om et særligt udvalg er blevet opløst. Foto: Anthony Devlin/AFP

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) har opløst en særlig arbejdsgruppe, der skulle bekæmpe racisme i international fodbold, fordi gruppen har "fuldført sin mission", som Fifa udtrykker det.

Beslutningen har dog mødt hård kritik, og forbundet beskyldes for at negligere racismeproblemerne i sporten, ikke mindst i Rusland, der skal afholde VM om mindre end to år.

- Organisationer, der aktivt bekæmper racisme og diskrimination vil være dybt skuffede over at høre denne nyhed, for de opfordrer Fifa til at gå forrest i en sport, der er så populær i hele verden, skriver den britiske antiracisme-forening "Kick it Out".

- Dette kommer forud for VM 2018, som Fifa afholder i Rusland - et land, der er berygtet for racisme og grovheder mod minoriteter.

Også den tidligere Fifa-præsidentkandidat Prince Ali har svært ved at forstå det signal, verdensfodboldforbundet sender.

- Beslutningen om at opløse antiracismegruppen, fordi man mener, at arbejdet er fuldført, er utrolig bekymrende.

- Kampen mod racisme er langt fra ovre, og forestillingen om, at arbejdsgruppens anbefalinger er blevet ført ud i livet, er en skændsel, lyder det fra Prince Ali.

I lyset af de kraftige reaktioner forsikrer Fifa dog, at forbundet fortsat tager kampen mod racisme alvorligt, selv om nogle måtte have fået en anden opfattelse.

- Den opfattelse må vi leve med. Men vi tager vores rolle som fodboldens styrende organ dybt alvorligt i kampen mod diskrimination, hvilket også klart er afspejlet i vores vedtægter, siger Fifas generalsekretær, Fatma Samoura.

Arbejdsgruppen blev nedsat af tidligere præsident Sepp Blatter i 2013, men er altså nu blevet opløst af Fifa, som kalder dens arbejde en succes.

- Den havde en meget specifik opgave, og den kom med meget stærke anbefalinger, som Fifa er i gang med føre ud i livet.

- Der er en række sager i gang mod forskellige hold, og vi har truffet effektive foranstaltninger på et juridisk grundlag, forklarer Fatma Samoura.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.