Ferien står for døren: Har du styr på reglerne?

Det er dine kolleger med skolesøgende børn, som har førsteret, når sommerferien planlægges i din virksomhed.
Tingene skal tages i den rette rækkefølge, så inden du drømmer dig væk på ferie, skal du have afklaret med chefen, hvornår din ferie skal ligge.
Tingene skal tages i den rette rækkefølge, så inden du drømmer dig væk på ferie, skal du have afklaret med chefen, hvornår din ferie skal ligge. Foto: Scanpix/modelfoto

Ferieloven siger det ganske klart: Du har ret til tre ugers sammenhængende sommerferie. Men du skal ikke være sikker på, at du kan få ugerne til ligge præcis, hvor du gerne vil have dem.

Derfor er det en rigtig god idé at få afklaret med din chef, hvornår du kan holde ferie, inden du kaster dig over diverse feriekataloger og internet-surfen i feriernes drømmelande.

- Det er arbejdsgiveren, der i forhandling med medarbejderne bestemmer, hvornår ferien skal afholdes. Typisk er det sådan, at medarbejderne kan komme med deres ønsker, og hvis ikke alle ønsker kan imødekommes, så er det arbejdsgiveren, der har det sidste ord.

Det forklarer Klara Hoffritz, advokat i HK/Privats, til Søndagsavisen.

Børnene først

Typisk er hensynet til kolleger med skolesøgende børn det eneste hensyn, der skal tages.

Disse kolleger har nemlig ret til at afvikle de tre sammenhængende uger i skoleferien - og så kommer du i anden række.

Kan ferien ikke pusles på plads ad frivillighedens vej, så er det chefen der bestemmer.

Er det min tur?

Du skal desuden være opmærksom på, at selvom dine ønsker blev forbigået sidste år, så er det ikke nødvendigvis dig, som har førsteret denne gang.

- Ligesom der er nogle, der er bedre til at forhandle løn end andre, er nogle bedre til at forhandle ferie. Men chefen skal have en god grund til ikke at imødekomme dine ønsker, og det kan kun ske af hensyn til virksomhedens drift, forklarer Klara Hoffritz.

De generelle regler siger desuden

Hovedferien skal ligge i perioden 1. maj til 30. september. Her har du krav på tre sammenhængende uger, og arbejdsgiver skal varsle det med tre måneder, når vedkommende ønsker at bestemme.

Restferie skal gives i sammenhængende uger, hvis medarbejderen ønsker det, og skal varsles med én måned, hvis arbejdsgiver ønsker at fastlægge ferien.

Er du forhindret i at holde din ferie, fordi du har været langtidssygemeldt, på barsel, værnepligtig eller lignende, kan du få udbetalt feriegodtgørelse for de feriedage, du har været forhindret i at afholde.

Udpluk af ferieloven

Ferieloven gælder for lønmodtagere. 

En lønmodtager har ret til 25 dages ferie om året, uanset om der er optjent ret til betalt ferie.

Ferie skal holdes i det år, der går fra 1. maj til 30. april.

Du er lønmodtager, hvis du får løn for personligt arbejde i et tjenesteforhold.

Hvis du ikke er lønmodtager, optjener du ikke ferie efter ferieloven.

Det gælder for eksempel, hvis du er selvstændig erhvervsdrivende, har afgørende indflydelse på den virksomhed, som du arbejder i, eller du er ledig.

Ferieloven gælder som udgangspunkt kun, hvis du arbejder i Danmark.

Du kan heller ikke give afkald på din ret til ferie og andre rettigheder efter ferieloven.

Læs mere på Borger.dk

Her finder du hele ferieloven: Retsinformation.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.