Feriefotos på Facebook blev skæbnesvangre for Andreas

Billederne fra Facebook overtrumfede lægererklæringerne i Andreas Hinschings forsikringssag.
Foto: Ole Joern/Scanpix

Seks glade feriefotos på Facebook blev skæbnesvangre for Andreas Hinsching, hvis sag Berlingske i dag ruller ud i en lang artikel - læs den her.

Historien om Andreas Hinsching er historien om, at billeder lagt på de sociale medier kan få afgørende betydning i for eksempel forsikringssager.

Andreas Hinsching er ifølge lægeerklæringer uarbejdsdygtig på grund af psykiske lidelser. Trods det stoppede PFA i april i år med at udbetale erstatning til ham. Begrundelse: Facebook-billeder med en smilende Andreas.

Den cand.merc-uddannede tysker på 36 havde i et år fået udbetalt erstatning for nedsat erhvervsevne, efter adskillige læger havde erklæret ham udarbejdsdygtig på grund af depression og risiko for selvmord.

Men 26. februar i år fik Andreas et brev fra PFA, hvori de skrev, at man havde besluttet at stoppe hans udbetalinger, selv om speciallægeerklæringen var 'uændret.'

Begrundelsen? Det var, at PFA havde fundet nogle Facebook-billeder fra rejser, som Andreas havde været på.

'Vi bemærker, at du fremstår veltrænet, og at du smiler. Vi bemærker, at du indgår i sociale aktiviteter,' skrev PFA i følge Berlingske i afgørelsen, hvor selskabet havde vedlagt billederne.

Billederne stammede fra rejser til New Zealand og De Kanariske Øer og forestillede bl.a. Andreas stående smilende med et surfbræt under armen.

De var blevet lagt på Facebook af en bekendt. Det var først ved modtagelsen af PFA's brev, Andreas Hinsching så billederne, da han ikke var aktiv på Facebook.

PFA stoppede nu pengene til Andreas Hinsching og trodsede dermed de lægefaglige erklæringer. Sagens hovedperson fik ikke selv mulighed for forklare sig, inden udbetalingerne blev stoppet.

Til Berlingske undrer formanden for Lægeforeningens Attestudvalg, Tue Flindt Müller, sig over forløbet og kalder det 'dybt useriøst', at PFA foretager en vurdering af en medicinsk tilstand ud fra Facebook-billedere.

Advokat Karsten Høj er partner hosElmer & Partner og formand for Foreningen for Erstatnings- og Forsikringsret. Han kritiserer også forløbet i sagen.

Det samme gør Andreas' fagforening Frie Funktionærer.

Også de venner, der lagde feriebillederne på Facebook, har skrevet til PFA og forklaret, at Andras slet ikke har det godt.

Den speciallæge, der har undersøgt Andreas Hinsching, har desuden rettet henvendelse til PFA. Han skriver, at det var ham, der direkte opfordrede sin patient til at tage på ferie og få noget sol.

PFA ønsker ikke at udtale sig om sagen til Berlingske, da man ikke kommenterer enkeltsager.

Andreas' hårde forløb
  • Andreas Hinsching tog sin universitetsuddannelse i Flensborg og Sønderborg og begyndte derefter i et job hosSiemens Wind Poweri Brande i 2010.
  • I løbet af de næste år avancerede han flere gange. Men han oplevede samtidig, hvad han kalder 'systematisk mobning og et usædvanligt stort arbejdspres.'
  • Flere læger sygemeldte ham. En psykiater beskrev hans tilstand som 'depressiv enkeltepisode af svær grad'. Siemens’ erhvervsevneforsikring hos PFA sikrede hans indkomst.
  • Han fik løbende udbetalt 19.545 kroner af sin månedsløn på 37.500 kroner. Resten dækkede kommunen med sygedagpenge.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.