Fem vaner der ødelægger dine øjne

Der er nogle vaner, der er decideret ødelæggende for dine øjne. Se om du gør en af disse fejl og slip af med dem nu.
Kniber du meget sammen, fordi du glemmer at bruge dine briller, kan det skade øjnene.
Kniber du meget sammen, fordi du glemmer at bruge dine briller, kan det skade øjnene. Colourbox

Øjnene er som bekendt sjælens spejl, men de er også meget mere end det. Derfor skal du passe rigtig godt på dem. Allivel er der er mange, der laver disse klassiske fejl, som vi har listet nedenfor. Se om du gør det samme, og kom dem til livs her og nu.

Du læser for meget på din smartphone

Når vi læser på vores smartphone, så anstrenger vi automatisk øjnene, fordi bogstaverne er så små. Det kan også være årsagen til, at vores øjne dag efter dag gør ondt, især hvis du ikke sørger for at holde nok pauser.  Det kan også føre til sløret syn, tørre øjne, svimmelhed og kvalme. Sørg for at lægge telefonen fra dig hvert 20 minut for at give dine øjne en pause. Eller gør fonten på din telefon større, så du ikke overanstrenger øjnene unødigt.

Sådan slipper du af med poser under øjnene. Læs mere på q.dk

Du sover med dine kontaktlinser

Der er ingen undskyldning for ikke at tage dine kontaktlinser ud om natten. Medmindre de er designet til at sove med, så er det no-go at sove med kontaktlinser om natten. Én ting er at det kan føre til infektioner i øjnene, men det er også ødelæggende på sigt. Mange mennesker der opsøger øjenlægen er mennesker, der har problemer med deres kontaktlinser, og som har fået infektioner af at bruge dem, skriver Good Housekeeping.

Supertrick: Få friske øjne på 10 sekunder. Læs mere på femina.dk

Du bruger ikke dine briller (eller solbriller)

Sidder du og kniber øjnene sammen, enten fordi du ikke bruger dine briller eller solbriller, så kan det over tid føre til smerter som hovedpiner, sløret syn eller røde øjne. Løsningen er lige for: Brug dine briller eller de dyre solbriller, der ligger på bunden af din taske.

Du bruger din øjenmakeup forkert

Alt som du lægger for tæt på dit øje er en potentiel risiko. Det inkluderer dermed og især også mascara, eyeliner, øjenskygger og øjencremer. Derfor, sørg for at lægge din makeup så langt fra øjenvippelinjen som muligt, så du ikke blokerer dine øjenlåg med unødige olier. Det kan i sidste ende føre til infektioner. Du skal også smide din øjenmakeup ud efter tre måneder. Bakterier trives mørke, fugtige steder og kan være grobund for at give ubehagelige infektioner.

Du får ikke nok søvn

Hvis du ikke får nok søvn, kan det føre til flere problemer. Øjenproblemer er et af dem. Symptomerne er blandt andet trækninger i øjet, tørre øjne, sløret syn og smerter i øjnene. Derfor er det optimale at få minimum syv timers søvn, og husk at lægge telefonen fra dig et godt stykke tid inden du går i seng. Den frarøver dig din søvn, og lyset fra den er ikke sundt lige inden sengetid, da det kan få dig til at kvikke op.

Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.