Fem ukendte krokodillearter fundet i Peru

Et 13 millioner år gammelt krokodillelignende væsen er blandt fossilerne fra syv forskellige krokodillearter, som forskerne har fundet i Peru. Fem af arterne er hidtil ukendte.
Uha. Der fandtes flere forskellige slags krokodiller end hidtil antaget.
Uha. Der fandtes flere forskellige slags krokodiller end hidtil antaget. Foto: Colourbox

Forskere har fundet fossiler fra intet mindre end syv forskellige krokodille-arter, hvoraf fem er hidtil ukendte.

Alle fossilerne er fundet på den samme banke i Amazonas-floden i Peru af et internationalt forskerhold. Krokodillerne har alle levet i samme område, og flere af dem menes at have levet på samme tid.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se billeder af de nye arter.

En af krokodillearterne er Gnatusuchus pebasensis, som er meget interessant, fordi dens diæt vidner om, hvordan krokodillen har udviklet sig gennem tiden.

Gnatusuchus Pebasensis har nemlig utroligt stærke, skovlformede kæber, men ingen skarpe tænder. I stedet har den små runde, hårde tænder, der ikke hænger fast i havbunden.

Forskerne mener, at den 'nye' art har levet af muslinger, som den har skovlet op af havbunden med underkæben og knust skallerne på med sine stærke kæber. Der er nemlig fundet mange skaller fra bløddyr i nærheden af skelettet.

Læs også hos Videnskab.dk: Se billederne: ’Skjult’ verden opdaget i Australien

Før Amazonas-floden tog form for 10,5 millioner år siden, var området et kæmpe vådområde med søer, sumper og floder. Dengang flød vandet mod det caribiske, i modsætning til i dag hvor Amazonas-floden flyder mod Atlanterhavet. Og dengang var der langt flere muslinger i området.

»Da dette sumpede område forsvandt, forsvandt de bløddyr også, som hovedsageligt var tilpasset dette område,« forklarer Rodolfo Salas-Gismondi, der er chef for den palæontologiske afdeling på National University of San Marcos' Museum of Natural History i Lima i Peru, og som stod bag fundet af fossilerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Babykrokodille fundet i mumie

Det er muligt, at krokodillerne har tilpasset sig deres forsvinden ved at vænne sig til at spise andre dyr.

»Da denne diversitet i bløddyr forsvinder, ser du ikke længere lige så knusende tandsæt i disse kaimaner [reptiler, der er medlemmer af familien Crocodilia, red.],« siger Sterling Nesbitt, assisterende professor på Virginia Polytechnic Insititute og State University.

Læs også hos Videnskab.dk: ’Menneskeædende monster’-dino fundet i USA

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.