Fem ud af seks kvinder får denne pinlige lidelse, efter de har født

Mange kvinder, som har født, har problemer med småtisseri hvis de for eksempel nyser eller griner.
Mange kvinder synes, det er pinligt, og tror det skyldes, at de ikke har lavet knibeøvelser nok. Men tit skal der professionel hjælp til.
Mange kvinder synes, det er pinligt, og tror det skyldes, at de ikke har lavet knibeøvelser nok. Men tit skal der professionel hjælp til. Foto: Scanpix / Modelfoto

Nys, hop eller grin. Helt almindelige hændelser i løbet af hverdagen er for tusindvis af kvinder forbundet med frygten for at tisse ufrivilligt, skriver metroxpress.

En ny landsdækkende undersøgelse fra virksomheden Medigroup, foretaget blandt kvinder, der har født, viser, at fem ud af seks føler sig generet af dryp og ufrivillig vandladning, når de for eksempel nyser eller hoster. For knap 43 procent er problemet så stort, at de adspurgte undlader at gøre ting, de ellers ville have gjort. 1.088 kvinder deltog.

Ifølge ledende overlæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Århus Universitetshospital og formand for kontinensforeningen Susanne Axelsen er inkontinens et meget almindeligt problem hos mange kvinder, der har født.

"Det skyldes, at fødslen belaster bækkenbunden, og det er vigtigt, man søger hjælp hos sin læge, hvis man har problemer," siger Susanne Axelsen og gør opmærksom på, at det for mange kvinder er et meget tabubelagt problem, som de giver sig selv skylden for:

"De kommer nærmest og undskylder for, at de ikke har lavet tilstrækkeligt med knibeøvelser, men der skal ofte mere til for at løse problemet."

Hun fortæller, at omkring halvdelen af de kvinder, der har problemer, bliver hjulpet efter at have set en fysioterapeut, mens resten kan have gavn af en operation.

Fysioterapeut Rikke Korsholm, som er specialist i bækkenbunden, oplever også, at inkontinens er tabubelagt:

"Desværre taler man ikke højt om sine problemer. Derfor ved mange kvinder ikke, hvad de skal gøre ved problemet. De har opgivet den eneste løsning, de kender til - knibeøvelser - og affinder sig i stedet med situationen," siger hun til metroxpress.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.