Fem gode råd: Undgå julestress i familien

Hygge og stress kan let komme til at danse hånd i hånd om juletræet hos børnefamilier. Det kræver både planlægning og indsigt at nyde tiden.
- "Den perfekte jul" findes ikke. Det er en utopi, lyder det fra Dorthe Thomsen, som er cand. psych. og familieterapeut.
- "Den perfekte jul" findes ikke. Det er en utopi, lyder det fra Dorthe Thomsen, som er cand. psych. og familieterapeut. Foto: Colourbox/free

Både børn og voksne ser frem til december med et særligt lys i øjnene, men meget ofte bliver julelyset slukket af travlhed, stress og skænderier. Det er derfor vigtigt at være realistisk omkring højtiden med de høje forventninger.

- Mange voksne bliver som små børn, når de mindes deres egen barndoms jul. "Dengang var alt perfekt, vores jul var aldrig mislykket," tænker de. Men det passer bare ikke, lyder det fra Lola Jensen, der har mange års erfaring som familievejleder.

- Julen lider under, at folk bruger tiden på at forsøge at kompensere for alt det, vi ikke føler, vi når i hverdagene. Så er der kun en ting, der kan ske, og det er frit fald fra den høje forventning. Det sker i rigtig mange familier, vurderer hun.

Derfor er det vigtigt på forhånd at afstemme de mange forventninger inden for familien op til årets store højtid. Det gælder både størrelsen på gaver, juletraditioner og hvordan, familiemedlemmerne i det hele taget skal være sammen med hinanden.

- "Den perfekte jul" findes ikke. Det er en utopi. Det gælder i stedet om at fokusere på, hvad er en god jul for lige præcis vores familie, siger Dorthe Thomsen, som er cand. psych. og familieterapeut, Psykologhuset i Århus.

- Jagten på perfektion kan ofte give det modsatte resultat. Man tror, man skal købe de helt rigtige gaver, maden skal være helt perfekt, flæskestegen skal have sprød svær, ingen må skændes og alle skal være venner. Man skal altså først og fremmest huske at slappe af og bare være sammen som familie, lyder rådet fra Dorthe Thomsen.

Faktaboks

Fem konkrete råd til at komme igennem julen som familie:

1. Læg et afslappet juleprogram, så familien hver uge kan koncentrere sig om en ting ad gangen. Brug en uge på at lave pynt og adventskrans, og brug derefter en uge på at bage småkager osv. Hold tingene opdelt og planlagt.

2. Vær realistisk. "Det, man når, det når man," siger Lola Jensen. "Hvis man kan mærke, man har haft en travl uge, så må man altså gerne købe en færdigdej til småkagerne i supermarkedet, så man ikke står og sveder unødvendigt over det."

3. Indret julen efter dem, I er sammen med. Vær opmærksom på, at småbørn, børn, teenagere, voksne og bedsteforældre alle har forskellige behov og lyster, når det kommer til jul.

4. Afstem gaveforventninger. Man skal turde lade børnene vide, hvad der er rimeligt at ønske sig. Der er ingen grund til at lade dem tro, at de kan få alt, de ønsker sig, hvis ønskelisten er alt for ekstrem. Så er der også mindre risiko for, at barnet bliver skuffet.

5. Slap af. Tag det roligt. "Det er helt i orden at vælge ting fra. Hvis man ikke kan overskue at deltage i den lange række af juleafslutninger, så kan det hurtigt komme til at blive mere belastende end hyggeligt," siger Dorthe Thomsen.

Kilde: Lola Jensen "Pas på familien", Dorthe Thomsen.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.