Fem enkle råd til at undgå skimmelsvamp

Mange danskere lever i dårligt indeklima og svampebefængte hjem. Få gode råd til at undgå dårligt indeklima og skimmelsvamp i dit hjem.
Klamt på alle måder - skimmelsvamp ser ulækkert ud og er ikke spor godt for dig.
Klamt på alle måder - skimmelsvamp ser ulækkert ud og er ikke spor godt for dig. Foto: SCANPIX arkiv

Eilen Anthoniussen, ISABELLAS, Aller Media

Støv, høj temperatur, ventilation, kemiske stoffer og manglende udluftning er vigtige faktorer for at bevare et sundt indeklima i dit hjem. Er du ikke påpasselig med at holde din bolig fri for usund luft og kemiske stoffer, kan du risikere at få skimmelsvamp i dit hjem.

Skimmelsvamp trives i fugt, og typisk viser den sig på særligt fugtige områder, for eksempel på dine badeværelsesvægge. For at undgå at fugt udvikler sig til skimmelsvamp, skal du derfor undgå miljøer med fugt, lys og mørke, som skimmelsporerne trives i.

Skal du i haven i weekenden? Få tips til at få en smuk altan på madogbolig.dk

Luft ud, luft ud, luft ud

At holde hjemmet frit for fugt og skimmelsvamp kan være en udfordring, men som hovedregel skal man så vidt som muligt prøve at undgå fugt i hjemmet.

Se også:

- Du skal for eksempel forsøge at undgå at tørre tøj indendørs, huske at tænde for emhætten og sætte låg på spaghettien, når du laver mad, og så skal du skrabe væggene, når du har været i bad, råder Lars Gunnarsen, professor i indeklima ved Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

Bor du i en lille lejlighed? Få tips til din indretning på madogbolig.dk

Har du ikke andre muligheder for at tørre dit tøj, skal du i det mindste undgå at hænge det til tørre i dit soveværelse, hvor der er fugtigt i forvejen på grund af de stoffer vi udsender, mens vi sover. Et andet godt råd er at holde husets badetidspunkter nogenlunde samlet, så boligen ikke bliver udsat for fugt flere gange i løbet af dagen.

Fem enkle råd til at undgå skimmelsvamp i dit hjem
  • Luft ud. Sørg for at få en gennemtræk i boligen 5-10 minutter ad gangen, gerne tre gange dagligt.
  • Undgå at tørre dit tøj indendørs.
  • Støvsug mindst en gang om ugen.
  • Hav emhætten tændt eller luft ud, når du laver mad på komfuret.
  • Sørg for at have alle rum i huset opvarmede.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.