KAOS MED KÆRESTEPENGE

Fejlramte par må true deres penge ud af kommunerne

Selv når borgere har fået medhold fra Ankestyrelsen, kan det være svært for par at få de penge, de har krav på efter fejl i kommunerne i sager om forsørgelsespligt.
Argumenter fra kommunerne om, at de først skal gennemgå Ankestyrelsens argumenter eller simpelthen er uenig i afgørelsen, mener professor i socialret Kirsten Ketscher ikke kan undskylde, at udbetalinger til borgere trækker ud.
Argumenter fra kommunerne om, at de først skal gennemgå Ankestyrelsens argumenter eller simpelthen er uenig i afgørelsen, mener professor i socialret Kirsten Ketscher ikke kan undskylde, at udbetalinger til borgere trækker ud. Foto: Scanpix/Iris

Det er ikke nok at få ret af Ankestyrelsen, hvis man skal have efterbetalt penge fra en kommune.

Flere par, som har klaget over, at de er blevet pålagt at forsørge hinanden, har måttet melde kommunen til Statsforvaltningen og ombudsmanden og kontakte lokalpolitikere, før de fik de penge, de havde ret til. Selvom de havde Ankestyrelsens ord for, at kommunerne havde lavet fejl.

I Aalborg kom et par til at vente fire måneder fra de fik ret af Ankestyrelsen i november til pengene kom i marts. For kommunen mente, at Ankestyrelsens afgørelse var forkert og ville have den ændret.

Kirsten Ketscher er professor i socialret ved Københavns Universitet. Hun siger, at det normalt er yderst sjældent, at kommunerne ikke umiddelbart retter ind, når de bliver underkendt af Ankestyrelsen.

Argumenter fra kommunerne om, at de først skal gennemgå Ankestyrelsens argumenter eller simpelthen er uenig i afgørelsen, mener hun ikke kan undskylde at udbetalinger til borgere trækker ud.

- Kommunerne skal slet ikke kontrollere noget. Sådan en sag skal bare ekspederes så hurtigt som praktisk muligt. Det bør ikke vare mere end nogle få uger, siger Kirsten Ketscher.

Klagede til Statsforvaltningen

Sagerne er en udløber af rodet efter den nye lovgivning om gensidig forsørgelsespligt, der blev indført sidste år. Den betød, at kærestepar skulle forsørge hinanden ligesom gifte, hvis den ene kom på kontanthjælp. Men sagsbehandlingen har vist sig at være fyldt med fejl.

I Aalborg fik parret først pengene, da Kommunernes Landsforening skrev direkte ud, at man skal rette sig efter Ankestyrelsen i sagerne om kærestepenge, og Enhedslisten samtidig satte parrets sag på dagsordenen i byrådet.

Lidt længere sydpå i den jyske kommune Jammerbugt fik Lis Højriis først sin kontanthjælp efterbetalt, efter hun meldte kommunen til Statsforvaltningen.

Ankestyrelsen havde ellers givet hende medhold i at hendes sambo ikke skulle forsørge hende. Men Lis Højriis siger, at hun blot fik besked på, at Ankestyrelsens afgørelse lå hos kommunens jurister.

- Pengene kom lige to dage efter, at jeg fik brev om, at Statsforvaltningen nu havde talt med kommunen. Jeg sagde jo sagt fra starten, at den afgørelse var forkert. Men hvis ikke de ville høre, så måtte de føle, siger Lis Højriis.

Socialchef: Uretfærdigt

Avisen.dk fortæller i dag om Didde Skov Nielsen og David Corfitsen, som begge har posttraumatisk stress-syndrom. Det seneste år har han skulle forsørge hende ud af sine sygedagpenge.

Ankestyrelsen gav dem medhold i deres klage. Ankestyrelsen fandt en række grelle fejl i sagsbehandlingen, og afgørelsen gav de to ret til at få efterbetalt op mod 25.000 kroner.

Alligevel måtte de melde Rødovre Kommune til Statsforvaltningen og Ombudsmanden og skrive til flere byrådsmedlemmer og borgmesteren, før de efter to måneder fik hul igennem til kommunen.

Socialchef i Rødovre Ole Pass, der også er formand for Foreningen af Socialchefer, mener, det grundlæggende er uretfærdigt at fokusere på Rødovre Kommune, da kommunen fra starten har været modstandere af loven om gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

Professor: Fire måneder er helt utilstedeligt

Han siger, at der kun er sket fejl i de fire sager, hvor par ikke selv har villet skrive under på de var samlevende. I de over 40 andre sager, hvor de skrev under, siger han, at kommunen har fulgt loven til punkt og prikke.

- Parret her har ikke villet medvirke som andre. De får en fordel frem for andre par, der spillede med, fordi vi i få sager har lavet en formel fejl. Og det har vi lige skullet undersøge, og der er gået to måneder. Så kan man mene om det er lang tid eller kort tid. Ok, vi må beklage, og det mener jeg også vi gjorde, siger Ole Pass.

Han beklager, men siger, kommunen var nødt til at undersøge sagen, inden de udbetalte.

- Så må vi undersøge de forhold konkret, og det har vi gjort. Og der er vi kommet til, at vi bøjer os for Ankestyrelsen, som vi altid gør, siger Ole Pass.

Men professor i socialret Kirsten Ketscher mener ikke, kommunerne skal bruge tid på at undersøge. For det betyder ikke noget, hvad de mener. Ankestyrelsens afgørelser står over kommunerne.

- Det kan være de er uenige, men Ankestyrelsen er lavet for, at borgere kan få vurderet den afgørelse, de har fået. Fire måneders ventetid, som i Aalborg før kommunen retter ind, er helt utilstedeligt, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.