Farver afgør størrelsen på tandlægeregningen

Fra april vil alle tandlægepatienter blive inddelt i farverne grøn, gul eller rød. Se her, hvad det betyder for dig.
Næste gang du sætter dig i tandlægestolen, skal tandlægen vurdere om din tandsundhed er rød, gul eller grøn.
Næste gang du sætter dig i tandlægestolen, skal tandlægen vurdere om din tandsundhed er rød, gul eller grøn. Foto: Colourbox/COLOURBOX.COM

Snart er det for mange slut med at læne sig tilbage i tandlægestolen og gabe højt op hvert halve år.

Fra april måned vil alle tandlægepatienter nemlig blive inddelt i en grøn, gul eller rød farve alt efter, hvor sunde deres tænder og deres tandkød er. Farven afgør, hvor ofte du skal komme, og hvor meget du får i tilskud. Du behøver dog ikke at skynde dig til tandlægen for at få tildelt farven med det samme.

- Patienterne skal ikke gøre noget som helst. De skal bare dukke op til deres næste tandlægeaftale, som de plejer. Næste gang de kommer, skal tandlægen foretage en vurdering og aftale med patienten, hvilken farvegruppe de hører til, og hvor ofte de skal komme, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen til Newspaq.

Får du farven grøn, betyder det, at dine tænder er sunde, og du vil kun skulle sidde i tandlægestolen med et til to års mellemrum. Derfor vil du også kun få tilskud til ét kontrolbesøg og én tandrensning om året. Tilskuddet svarer til omkring 40 procent af regningen. Du kan sagtens gå til tandlægen oftere for at få renset tænderne, men så skal du betale hele regningen, og det vil betyde, at du skal betale omkring 225 kroner mere, end når der gives tilskud.

Får du til gengæld farven gul eller rød er det op til din tandlæge at vurdere, hvor ofte du skal komme til kontrol. Til gengæld får du omkring 40 procent i tilskud til alle de besøg, som tandlægen finder nødvendige.

- Meningen er, at man kun skal gå til tandlæge i det omfang, der er brug for det. En mindre gruppe røde patienter vil opleve, at deres tandlægeregning bliver større i starten, for de skal jo stadig betale en del af regningen efter hvert besøg. Meningen er, at man skal gøre de syge raskere, så det på langt sigt bliver billigere for de røde, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Mange patienter vil dog ikke komme til at opleve den helt store forskel. Selvom det tidligere har lydt, at man helst skulle gå til tandlæge hvert halve år, så har tandlægerne allerede indkaldt patienterne til tjek efter en individuel vurdering.

- Det er ikke noget nyt, at vi som tandlæger skal indkalde patienter ud fra en individuel faglig vurdering. Men det er nyt, at det kommer til at foregå ud fra retningslinjer, der gælder for alle. Patienterne får i endnu højere grad et medansvar for at holde tænderne sunde og raske, siger Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningens Klinikejerudvalg i en pressemeddelelse.

Fremover vil det altså være trafiklys-farverne, der bestemmer, hvor ofte du sætter dig i tandlægestolen.

Det betyder farverne:

Grøn: Du har ikke aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule.

Gul: Du har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule samtidig med, at tandlægen vurderer, at du selv sammen med tandlægen kan medvirke til en bedre sundhedstilstand eksempelvis ved at droppe søde sager eller tobaksrygning og børste tænderne bedre.

Rød: Du har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, og tandlægen vurderer, at du ikke selv er i stand til at gøre det bedre og derfor har behov for hyppigere tandlægebesøg.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.