Farvel og tak: Sosu'er fortid på kirurgisk afdeling

Kirurgisk afdeling på Regionshospitalet Herning har fyret otte ud af i alt ti sosu-assistenter.
- Alt andet lige, så er der færre normerede timer til at udføre opgaverne omkring patienterne, siger Marianne H. Christensen.
- Alt andet lige, så er der færre normerede timer til at udføre opgaverne omkring patienterne, siger Marianne H. Christensen. Foto: Scanpix arkiv

Der bliver fremover færre hænder til at pleje de indlagte på kirurgisk afdeling på Regionshospitalet Herning.

Ifølge lokalformand for FOA Herning, Marianne H. Christensen, er otte ud af i alt ti social- og sundhedsassistenter nemlig blevet fyret som en del af Region Midtjyllands massive spareøvelse. Og selvom afdelingen opruster med to sygeplejersker, kan det ikke undgå at gå ud over plejeopgaverne, siger Marianne H. Christensen. Patienterne må dermed fremover regne med at blive sendt hurtigere hjem, spår hun.

- Alt andet lige, så er der færre normerede timer til at udføre opgaverne omkring patienterne. Der er sket en nednormering, og der, hvor man kan spare, det er på de plejemæssige opgaver, siger hun til Avisen.dk.

Samtidig er der nedlagt et antal sengepladser, hvilket ifølge Marianne H. Christensen kun understreger, at patienterne fremover skal udskrives hurtigere.

Skiftet ud med sygeplejersker

I stedet for de otte fyrede sosu-assistenter har afdelingen altså ansat en ny sygeplejersker og søger angiveligt en sygeplejerske mere, fortæller Marianne H. Christensen. Og det skaber vrede hos FOA.

- Det er vi er noget fortørnede over. Men hvis tanken er, at man næsten ikke skal have indlæggelsestid på den kirurgiske afdeling, så kan det selvfølgelig være forståeligt. For så forsvinder plejeopgaverne, så patienten dårligt nok når at blive vasket eller får noget at spise, før de er ude igen, siger Marianne H. Christensen.

FOA Herning-formanden er uforstående over for, at man vælger at skifte erfarne kræfter ud med nyuddannede.

- De SOSU-assistenter, der er på afdelingen, har en kæmpe erfaring inden for det her speciale. Vores påstand er, at hvis det er nyuddannede sygeplejersker, der kommer til, så vil der gå et år, før de er på niveau med vores medlemmer, siger hun.

Avisen.dk kunne allerede i august berette, at de ti sosu-stillinger på kirurgisk afdeling Regionshospitalet Herning hang i en tynd tråd. Kun tillidsrepræsentanten og supplianten har fået lov at blive.

Det har til aften ikke været muligt at få en kommentar fra HR-chef Lasse P. Hansen fra Hospitalsenheden Vest.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.